Komodovaraner dödade fruktplockande man

Foto: AP
Världens största ödla Komodovaranens bett är giftigt (arkivbild).
NYHETER

Två komodovaraner dödade en man i östra Indonesien i måndags.

Mannen, som plockade frukt, föll ned från ett träd.

Grannen berättar att mannen blödde svårt från betten i händer, bål, ben och nacke.

Muhammed Anwar från ön Komodo i östra Indonesien blev 31 år gammal. Han föll från ett äppelträd och blev minuter efter det attackerade av två komodovaraner.

Muhammed Anwars granne Theresia Tawa berättar att han blev svårt biten och blödde från sina händer, ben, nacke och bål. Senare avled mannen på ett sjukhus på grannön Flores.

Överlevde attack

Komodovaraner som är världens största ödla kan bli upp till tre meter långa och den här attacken är den senaste där en människa har blivit utsatt. Sedan 1980 är området kring Komodoöarna nationalpark och förra månaden överlevde en viltvårdare efter att ha blivit attackerad av komodovaraner, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Komodovaranens saliv innehåller bakterier som gör att dess bett blir extra dödligt då offret drabbas av blodförgiftning om man inte snabbt får läkarvård.

I dag finns det bara cirka 3 000 komodovaraner kvar i världen.

FAKTA

om komodovaranen:

Lever: I den indonesiska övärlden.

Vikt: Hanar väger 90 till 100 kilo i normalfall och honorna väger ungefär hälften. Rekordvikten för en komodovaran är dock 160 kilo.

Äter: Kött. Komodovaranen jagar själv men är också asätare.

Dräktighet: Komodovaranen lägger ägg cirka två månader efter parningen. Åtta till nio månader senare kläcks dem.

Livslängd: 50 år.

Det här visste du inte om komodovaranen: Dess kluvna tunga som är 50 centimeter lång är också ett känsligt luktorgan. En komodovaran kan känna lukten av ruttet kött på flera kilometers håll.

Källa: Parkens Zoo.