”Det var fel av henne”

Förre LO-basen Stig Malm går till attack mot Lundby-Wedin

Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
Wanja Lundby-Wedin mötte sina parti- och förbundskollegor sent i går kväll. Hon gav dem sin egen berättelse – och fick gruppens stöd.
NYHETER

Kritiken mot Wanja Lundby-Wedin hårdnar.

Det mullrar rejält även i de egna leden.

– Det krävs ingen Einstein för att läsa en årsredovisning, säger Stig Malm (S).

”det krävs ingen einstein för att läsa en årsredovisning” Stig Malm, en av Wanja Lundby-Wedins företrädare på den fackliga tronen, tycker att hennes förklaring av skandalen är olycklig, men tror ändå att hon har en bättre sits än han själv hade innan han fick avgå 1993.

Det har stormat kraftigt kring LO-ordföranden sedan det avslöjades att hon godkänt lukrativa pensionsavtal för topparna i AMF Pension och AFA Försäkring.

Nu kommer nästa verbala käftsmäll. Från Stig Malm – en av hennes företrädare på den fackliga tronen.

”Sorg i hjärtat”

– Hon kommer få det jobbigt om hon ska hålla

1 maj-tal mot höga bonusar inom näringslivet. Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att finansminister Anders Borg (M) har skaffat sig bättre förtroende att kunna skälla på kapitalisterna, säger han.

Malm, som själv tvingades avgå efter en bonusskandal, menar att förklaringen av skandalen är olycklig.

”Ingen Einstein”

– Det var fel av henne att säga att hon blev lurad. Säger man det måste man ha blivit lurad av någon, antingen av företagsledningen eller av styrelsen. Men jag har läst årsredovisningen – det krävs ingen Einstein för att läsa om utbetalningarna.

Han tycker att LO:s ordförande borde ha valt en annan taktik.

– Det hade varit bättre att säga att det handlade om trasslig och dålig information. Nu får utredningen visa om det är företagsledningen som fört dem bakom ljuset, då blir det en polisfråga. Annars är det Wanja och de som skrivit under som ansvaret faller på.

Tror hon kan räddas

Trots det tuffa läget tycker han att LO:s nuvarande ordförande har ett bättre utgångsläge än han själv hade innan han fick gå 1993.

– Wanja har hållit en ganska låg profil och har inga motståndare bland etablerade fackordföranden och politiker. Hon är smidig och verkar ärlig. Det är förmodligen det som kan rädda henne.

Kan hon sitta kvar?

– Hon kan avgöra det själv, så pass klok är hon. Men att säga att hon är vald av kongressen och därför ska sitta kvar är ett dåligt argument. Jag var också det men förstod att det skulle skada LO om jag satt kvar.

FAKTA

Läsarna: Vi har förlorat förtroendet

Det stormar kring Wanja Lundby-Wedin.

Hela 93 procent av medlemmarna saknar förtroende för LO-basen i en omröstning på aftonbladet.se.

Folk är upprörda. Det märks i bloggar och på insändarsidor och på snacket i fikarummen.

När aftonbladet.se lät läsarna rösta blev resultatet tydligt: av dem som säger sig vara LO-medlemmar är det 93 procent som inte har förtroende för Lundby-Wedin. Bland övriga som röstat är siffran 94 procent.

Så svarade läsarna på frågan: Har du förtroende för Wanja Lundby-Wedin?

LO-medlemmarna: Ja: 7% Nej: 93%

Övriga: Ja: 6% Nej: 94%

SÅ TYCKER LÄSARNA

I insändare, på bloggar och debattsidor på nätet kritiseras Wanja Lundby-Wedin.

E-postlådor på Aftonbladet fylls av besvikna och upprörda röster.

Här är några förkortade inlägg.

”Visst är det skrämmande att Wanja inte känner igen eller minns avtalet. Vilken kompetens tillför hon? Hon är livsfarlig för sina medlemmar! Hon vet inte vad hon beslutar om.”

”Det är kanske bara så enkelt att Wanja är så dum att hon inte har kunnat tillgodogöra sig den information hon fått .”

”Wanja borde avgå omgående om hon vill ha någon trovärdighet kvar!!!”

”Wanja Lundby-Wedin är så rökt hon kan bli. Överlever hon dessa bonusar så är hela rörelsen rutten.”

”Facktopparna inom LO har fullt förtroende för ordföranden Wanja Lundby-Wedin....SJÄLVKLART!! Man frågar väl inte en kriminell om en annan kriminell. Hur dumma tror ni att vi är egentligen?”

”Både Wanja och Per måste lämna sina uppdrag med omedelbar verkan. Om inte kommer det förtroende som finns bland LO-förbundens medlemmar att försvinna. Fy så dåligt de har agerat.”

”Om Wanja är så lättlurad så borde hon kunna luras att skriva på ett avtal om att hon avstår allt avgångsvederlag och egen pension.”

”Antagligen behöver både Wanja och Torgny få känna av sin egen medicin, innan de vaknar upp ur sina guldkantade liv, som vi arbetare betalat för. Skäms på Er!”

”Om hon hade varit Pinocchio så hade näsan räckt till månen tur ochretur. Fy fan för dessa giriga parasiter som stjäl av fotfolkets usla pensioner.”

”Wanja Lundby-Wedin och Tunhammar HYCKLAR! Det är ärligeninte svårare än så.”

”Gott anseende kan man bara förlora en gång, sen är det kört, AVGÅ ÄR RÅDET.”

”Wanja Lundby-Wedin borde avgå och detsamma borde även hela LO:s styrelse göra. Korruption/stöld måste få konsekvenser!”

”Vad kan Lundby-Wedin ha fått för arvoden för att sova sig igenom den här typen av beslut???”

”Jag hoppas att om några dagar få se följande på löpsedlarna: Wanja Lundby-Wedin avgår inte, hon får sparken. Stor utrensning i LO-borgen.”

AVGICK EFTER BONUSSKANDAL

Stig Malm (S), 67, var LO:s ordförande mellan åren 1983 och 1993. Han tvingades avgå när det uppdagades att han som styrelseledamot i byggbolaget BPA varit med om att godkänna en fallskärm, värd 22 miljoner kronor, för företagets vd Göran Lövgren. I dag är Stig Malm lokalpolitiker i Solna och sitter i SVT:s nyhetspanel.

ARTIKELN HANDLAR OM