Klubbade ihjäl 21 sälar

I dag dömdes fiskaren till 80 dagars fängelse

Foto: bbc
De ihjälslagna sälarna hittades på en strand på den skotska ön East Linga.
NYHETER

Fiskaren klubbade ihjäl 21 sälungar med en staketpinne.

Varför har han inte riktigt kunnat svara på.

I dag dömdes Jimmy Stewart, 47, till 80 dagar i fängelse.

Foto: bbc
Jimmy Stewart har inte kunnat svara på varför han slog ihjäl de 21 sälarna.

Det var den 29 november i fjol som några anställda på naturvårdsmyndigheten Scottish Natural Heritage bevittnade hur en man slog ihjäl en sälunge på en öde strand på den skotska ön East Linga, enligt BBC News.

När mannen såg att han blivit upptäckt slängde han staketpinnen han använt som vapen och försökte fly.

Mannen kunde dock gripas och visade sig vara en 47-årig fiskare vid namn Jimmy Stewart.

21 sälungar krossade

Kropparna efter ytterligare 20 kutar hittades krossade på stranden. Bara en sälunge hade överlevt.

Jimmy Stewart har erkänt att han lemlästat, slagit och krossat djuren. Han har inte riktigt kunnat svara på varför han tog en staketpinne av trä och började ge sig på sälungarna, men han har antytt att han trodde att sälarna led för att de övergivits av sin mamma, och att han först efter att han slagit ihjäl dem förstått att så inte alls var fallet.

– Min klient har inget specifikt skäl till att döda sälar. Han är djupt ledsen, säger hans advokat Tommy Allan enligt news.stv.tv.

"Onödigt lidande"

Fallet har väckt stor upprördhet i England och Skottland och bilder av de döda sälungarna har visats i media.

Domaren i målet förklarade att han inte tänkte påverkas av de känslorna när han dömde Stewart, men att brottet var för grovt för att gå ostraffat.

– 21 sälungar har orsakats onödigt lidande. Det finns inget annat alternativ än fängelse, sa han.

En talesman för Scottish Natural Heritage säger:

– Det här är ett chockerande fall. Det finns fortfarande stor okunnighet om gråsälar. Vi hoppas att det här är ett enskilt fall.

FAKTA

gråsäl och kutar

Gråsälen är vår största sälart. Den blir upp till tre meter lång och kan väga 300 kg. Honorna är mindre än hanarna och blir upp till 2 meter och 200 kg tunga.

Gråsälen lever i Nordatlantens kustnära vatten. Förutom beståndet i Europa finns ett längs Nordamerikas kust. De två är helt isolerade från varandra. Det europeiska beståndet räknar man till 150 000 sälar.

Vid födseln väger kutarna (sälungarna) 8-16 kg och har en vit så kallad embryonalpäls som inte är vattenavstötande. Därför kan inte kutarna till en början inte simma eller dyka. I samband med att de slutar dia vid tre veckors ålder skiftar de till en vattenavstötande päls, och vid knappa fyra veckors ålder lämnas de av sina mödrar. Kutarna väger då normalt hela 40-60 kilo – en ökning som är möjlig tack vare sälmjölkens höga energiinnehåll.

(Källa: jagareforbundet.se)