400 000 drabbade av översvämningar

Värsta situationen på över 40 i Zambia och Namibia

Foto: ap
Strandade Några i den namibiska lokalbefolkningen försöker ta sig över en översvämmad väg. Andra försöker fånga fisk. Översvämningarna längs Zambezifloden i Zambia och Namibia drabbar invånarna hårt. Den officiella dödssiffran är 92 – men i verkligheten kan många fler ha dött.
NYHETER

Zambia och Namibia har drabbats av de svåraste översvämningarna på minst 40 år.

Vattenståndet i floden Zambezi är rekordhögt. Skördar har förstörts och hela byar har dränkts.

Foto: ap
Dränkt Byggnader och grödor i gränsbyn Oshikango i Namibia står helt under vatten efter översvämningarna.

I Zambia har flygvapnet försatts i beredskap att evakuera civila och i Namibia har undantagstillstånd utlysts sedan fördämningar sprängts av vattnet i den smala Capriviremsan som skjuter in som en djup kil mellan Zambia och Botswana.

Hundratusentals drabbade

Enbart längs gränsen mellan Namibia och Angola berörs omkring 400 000 människor av översvämningarna, säger Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC).

Sjukdomar och krokodiler hotar

– Hela byar är kringrända av det stigande vattnet, och det går fort. Krokodilattacker, flodhästattacker, ormbett, det är några av riskerna folk drabbas av. Och så finns det de mer vardagliga riskerna som malaria och diarréer, och så bristen på mat, säger Matthew Cochrane vid IFRC på telefon från Capriviremsan.

Hittills har 92 dödsfall registrerats i Namibia, men biståndsarbetare bedömer att siffran förmodligen är betydligt högre.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM