I Kanada har säljakten börjat

Foto: International Fund for Animal Welfare
Den kanadensiska säljakten har dragit igång för säsongen. På bilderna från djurrättsorganisationen International Fund for Animal Welfare syns hur fiskarna tar ombord de ihjälslagna sälarna.
NYHETER

I måndags började den årliga säljakten i Kanada.

Trots den hårda kritiken från omvärlden är stödet för jakten stort i landet – och redan nu har 19 400 sälar dödats.

En EU-kommitté har kallat säljakt för inhumant och vill förbjuda importen av bland annat sälskinn och sälolja. Frågan om ett sådant beslut kommer att tas upp till omröstning i Europaparlamentet i april.

Men i Kanada, där man årligen dödar drygt 300 000 sälar, säger fiskeindustri att sälarna dödas snabbt och att nya regler hjälper till att försäkra att sälarna är döda innan de flås. Säljakten drar även in pengar till isolerade fiskebyar, skriver Huffington Post.

USA bannlyser

Stödet hos folket i Kanada är även det stort – trots att USA sedan länge bannlyst sälprodukter från sin nordliga granne.

I måndags inleddes den årliga säljakten i landet och under torsdagen hade redan 19 400 sälar dödats, enligt landets fiskeri- och havsdepartement.

. I år har myndigheterna bestämt att så många som 338 200 sälar får dödas under jaktsäsongen.

Enligt de kanadensiska myndigheterna får inga sälungar som ännu har sina vita päls kvar dödas. Först när pälsen blivit grå är de tillåtna att döda. Men enligt en djurrättsorganisation är sälungarna fortfarande bebisar, även om pälsen är grå. Det kan den bli så snart som tre veckor efter att sälen fötts.

100 skjuts i Sverige

I Sverige skakades många människor 1989 av grymma bilder på hur sälungar brutalt slogs ihjäl med spikhackor i Norge. Jaktmetoden mötte hård internationell kritik.

Till och med den svenska kungen la sig i debatten.

I Sverige skjuts cirka 100 gråsälar varje år för att undvika skador på fisket.