Finlands statsminister har förlovat sig

Men skakas samtidigt av e-postskandal

NYHETER

Finlands statsminister Matti Vanhanen och hans flickvän Sirkka Mertala har förlovat sig, skriver tidningen Ilta-Sanomat. Tidningen skriver att paret köpte förlovningsringar i Esbo i torsdags.

Samtidigt avslöjas det att Vanhanen kan ha skickat opassande e-postmeddelanden till en lokalpolitiker.

Finlands statsminister Matti Vanhanen.

Förlovningen kommer samtidigt som Vanhanen avslöjats med att inför kommunalvalet i oktober ha skickat e-postmeddelanden till en kvinna som är lokalpolitiker i statsministerns parti Centern.

Hon säger till tidningen Tidningen 7 päivää att hon tagit illa vid sig och "känt sig smutsig" eftersom hon uppfattat Vanhanens e-postskriverier som tvetydiga, skriver Huvfudstadsbladet.

"Skämtade"

Vanhanen medgav i torsdags att han skickat ”skämtsamma men inte opassande” meddelanden till kvinnan.

Bland annat ska Vanhanen ha skämtat med kvinnan om hans kandidatnummer 69.

– Jag fick ju höra skämt och gliringar om det hela hösten och lärde mig att ge svar på tal. Det är inte underligt att vi kom in på det. Något särskilt opassande var det inte med det, säger han till Hufvudstadsbladet.

Tvingades avgå

Ungefär ett år har gått sedan den förra politiska sexskandalen som skakade Finland. Vid det tillfället var det den finske dåvarande utrikesministern Ilkka Kanerva som hade skickat sex-SMS till strippdansösen Johanna Tukiainen.

Kanerva tvingades avgå efter att detaljer framkommit kring kommunikationen med Tukiainen.