Skandalsåpan anmäls – av diplomater

”Vi känner oss kränkta och förolämpade”

NYHETER

Programserien ”Diplomaterna” på SVT har väckt ont blod på Utrikesdepartementet.

Nu anmäls serien till Granskningsnämnden – av Sveriges ambassadör på Island Madeleine Ströje och hennes företrädare Martin Wilkens.

– Vi och många UD-kollegor känner oss kränkta och förolämpade, skriver de i sin anmälan.

Kontroverserna kring programserien ”Diplomaterna”, som handlar om några UD-anställdas arbete, har varit många.

UD:s kommunikationschef Cecilia Juhlin har tidigare kritiserat programserien – och nu kommer nästa avsnitt i såpan om såpan.

”Kränkande”

Nu har Islands ambassadör Madeleine Ströje och hennes företrädare Martin Wilkens skickat in en anmälan mot ”Diplomaterna” till Graskningsnämnden.

– Programserien ”Diplomaterna” i Svt 1 var kränkande för en hel yrkeskår och brast därigenom allvarligt i opartiskhet. Programmen visar inte en korrekt bild av den svenske diplomatens verksamhet och visar endast några få procent av de omfattande arbetsuppgifter som utgör diplomatens vardag, skriver de.

– Därtill har två UD-tjänstemän valts ut som inte är representativa. De har inte rekryterats via UD:s diplomatprogram.

Anmälarna skriver vidare:

– De framställs som oprofessionella och uppträder arrogant och okänsligt gentemot allmänhet och andra länders företrädare.

”Illvillig narrbild”

– Syftet förefaller ha varit att skandalisera en hel yrkeskår genom att ur ett rikligt material välja ut enstaka episoder som framställer svenska diplomater i ofördelaktig dager.

– Programmen är inte en dokumentär utan en illvillig narrbild som underblåser fördomar och vulgäruppfattningar om diplomater.

Svt vill inte kommentera anmälan mot programserien:

– Du får ingen kommentar på en anmälan innan den är behandlad av Granskningsnämnden, säge Svt:s presschef Anders Hvidfeldt.

Aftonbladet har förgäves sökt Madeleine Ströje och Martin Wilkens för en kommentar.