”De har agerat särskilt hänsynslöst”

Foto: LOTTE FERNVALL
I dag inleddes rättegången i Solna tingsrätt.
NYHETER

Männen misstänks för bland annat medhjälp till våldtäkt och för att ha betalat för gruppsex med unga flickor.

I dag inleddes rättegången i Solna tingsrätt.

– Hon mår fruktansvärt och får kvalificerad hjälp just nu, säger en av kvinnornas målsägarbiträde advokat Göran Hjalmarsson om sin klient.

Klockan 9.00 inleddes rättegången mot de misstänkta i gruppsexnätverket.

Endast en av de åtalade fanns på plats på fredagsmorgonen – mannen som misstänks vara hjärnan bakom sexnätverket och som står åtalad för grovt koppleri och försök till grovt koppleri, medhjälp till våldtäkt, köp av sexuell handling av barn och köp av sexuell tjänst. Ingen av kvinnorna var på plats i rätten.

Den misstänkte täckte huvudet med en vitblå handduk från Kriminalvården när dörrarna till sal 13 i Solna tingsrätt öppnades. Klädd i mörkgrön blazer och ljus skjorta satte han sig bredvid sin advokat Johan Åkermark.

Erkänner medhjälp till sexköp

Under den första sessionen avhandlades endast åtalspunkterna om koppleri. Åklagaren uppgav att mannen bland annat tagit bilder av flickorna för att ”marknadsföra” dem och att mannen handlat ”särskilt hänsynslöst”.

– Grovt koppleri förnekas, däremot medges det att han vid några tillfällen ordnat gruppsexträffar, och erkänner alltså medhjälp till sexköp, sa Johan Åkermark.

Advokaten angav också sin klients inställning till skadeståndsanspråken:

– De bestrids och överlämnas till rättens prövning.

”Våldtäktsliknande situation”

Rätten beslutade sedan att rättegången ska hållas inom stängda dörrar.

Advokat Göran Hjalmarsson, som är målsägarbiträde för en myndig kvinna som är målsägare i åtalspunkterna om försök till grovt koppleri och sexköp, säger:

– Jag menar att det är en våldtäktsliknande situation, det är därför jag yrkar skadestånd på 75 000 kronor, enligt den praxis som gäller för våldtäkt.

Enligt Hjalmarsson är rättegången ett sätt för hans klient att gå vidare.

– Hon ser det här som en möjlighet till någon form av upprättelse, även om det här inte läker alla sår så är det en pusselbit som ska hamna på plats fär att hon ska kunna kliva vidare i sitt unga liv, säger han till Aftonbladet.

”Trodde det var modellarbete”

Enligt Göran Hjalmarsson lockades hans klient till sexträffarna.

– Hon blev lockad och trodde att det var modellarbete, men det var det inte, säger han.

Den åtalades advokat Johan Åkermark säger:

– Det han medger är att han arrangerat gruppsexträffar vid några tillfällen, och att flickorna har varit där frivilligt och att de har fått pengarna. Min klient har inte tjänat några pengar på det här, säger Johan Åkermark.

– Det är klart att det är en jättejobbig situation för alla i det här målet, även för honom. Det är rätt många allvarliga brottsmisstankar som riktas mot honom.

Rättegången beräknas pågå under sex dagar.