Ökänd juveltjuv fastnade i tullen

Rosa Pantrarna tros ha stulit juveler för 1,2 miljarder

Foto: afp
I december förra året dömdes Rosa panter-medlemmarna Goran Drazic och Boban Stojkovic i frankrike för flera juvelstölder till flera års fängelse. Dragan Mikic, som varit på flykt sedan oktober 2005, dömdes i sin frånvaro till 15 års fängelse.
NYHETER

Cypriotisk polis har gripit en av medlemmarna i den internationella juvelligan Rosa Pantrarna.

Rifat Hadziahmetovic från Montenegro fastnade i en kontroll med ett falskt pass och misstänks nu för inblandning i ett rån på den spanska semsterön Teneriffa.

Ligan tros ha stulit juveler till ett värde av 1,2 miljarder kronor.

Foto: Interpol

Gripandet ägde rum den 18 mars när Rifat Hadziahmetovic fastnade i en passkontroll på den cypriotiska flygplatsen Larnaca med ett förfalskat bulgariskt pass.

I själva verket härstammar han från Montenegro och tros vara en av den internationella juvelligan Rosa Pantrarnas medlemmar.

Juveler för 1,2 miljarder kronor

Ligan består enligt Interpol i första hand bestå av personer från Balkanländerna. De misstänks för flera uppmärksammade juvelstölder och tros ha kommit över byten till ett värde på över 1,2 miljarder kronor, räknat i dagens dollarkurs.

Stölderna har ägt rum de senaste tio åren i Europa, Asien och i vid Persiska viken.

Enligt Interpol misstänks Rifat Hadziahmetovic för inbanding i ett rån som ägde rum på ön Teneriffa förra året.

Fingeravtrycken blev bevis

– Det här gripandet är ytterligare ett exempel på vilka resultat som kan åstadkommas i hela världen genom Interpols samlade information och polisernas ingripande, säger Interpols högsta chef Jean-Michel Louboutin i ett pressmeddelande.

Han berömde den cypriotiska polisens insats och konstaterade att det var fingeravtrycken som band Rifat Hadziahmetovic till det misstänkta brottet, rapporterar AP.