$nuskigaste skilsmässan

Svenska grevinnan och maken slåss om 500 miljoner kronor

1 av 3
vill ha mer 344 miljoner kronor räcker inte för Marie Douglas- David. Den svenska grevinnan kräver 800 miljoner kronor av sin rike ex-make.
NYHETER

NEW YORK. Sex, pengar, lyx och makt.

Klassiska amerikanska tv-såpor som ”Dallas” och Dynastin” har blivit verklighet när svenska grevinnan Marie Douglas-David och hennes miljardär till ex-make de senaste veckorna utkämpat sin bittra skilsmässotvist i en domstol i Hartford.

Aftonbladets USA-korrespondent Per Bjurman har följt det spektakulära dramat.

”Den stora depressionens snuskigaste skilsmässa”...

Ansedda New York Magazine sockrar sannerligen inte benämningen av det pågående kriget i familjedomstolen i The Superior Court of Connecticut i Hartford

Men till och med i USA, ett land vant vid högprofilerade äktenskap som slutar i smutsig domstolsdramatik, väcker makarna Davids uppgörelse häpnad.

Sällan har insatserna varit så obegripligt höga – och metoderna för att vinna dem så gemena.

Därtill kommer den inte helt lyckade tajm-ingen. Sympatin för grevinnor och industriledare som gråt-´er över 43 miljoner dollar är begränsad i tider i tider när människor knappt har råd att äta.

Bakgrunden är den här:

Efter fem år långt, av allt att döma oerhört stormigt, äktenskap ansökte den nu

66-årige George David – förmögen, pensionerad vd och ordförande i jätte-

företaget United Technologies – våren 2007 om skilsmässa från 30 år yngre svenska grevinnan Marie Douglas-David.

Fick 344 miljoner

I enlighet med det äktenskapsord som hade författats och signerats mitt under äktenskapet fick hustrun 200 000 United Technologies-aktier, till ett sammanlagt värde av cirka 43 miljoner dollar (cirka 344 miljoner kronor).

Allt frid och fröjd, således?

Inte alls.

Marie Douglas-David, härstammande från den adliga Douglas-släkten i Sverige, anser att hon lovats, och bör få, mycket mer.

344 miljoner kronor räcker enligt hennes beräkningar bara i femton år.

100 miljoner dollar, 800 miljoner kronor, vore en ”rättvisare” del av kakan. Plus, förstås, ett månatligt underhåll på 130 000 dollar – eller drygt en miljon kronor.

Så har svenskans advokater också för rätten presenterat handlingar som visar att hon har utgifter på över 430 000 kronor.

I veckan...

Äktenskapsförordet?

Det är själva kärnan i den här tvisten.

Marie Douglas-David menar att hon duperades att skriva under det ”snåla” avtalet och nu vill hon ha det upphävt.

– Löften har utfästs, säger hon bestämt.

För att bevisa att sådant fiffel mycket väl kan ha förekommit försöker hennes advokat William Beslow – en celeber jurist som tidigare företrätt bland andra Mia Farrow och Nicole Kidman i liknande fall – bevisa för rätten i Hartford att George David är en känslokall, manipulativ och dessutom svårt svartsjuk bedragare som ville kontrollera sin hustru i alla lägen.

Hyrde privatdetektiver

Man har påstått att han anser att gifta kvinnor inte ska vistas utomhus efter fem på eftermiddagarna, att han flugit runt världen i privat-jet med unga älskarinnor och –

inte minst – att han använt hotet om skilsmässa som sexuellt förspel.

– Fyra gånger presenterade han skilsmässohandlingar för mig, berättar Marie Douglas-David för New York Post.

– Varje gång slutade separationen några timmar senare med att vi hade vildsint sex.

Det har också framkommit att David i början av 2004 skickade fem privatdetektiver till Stockholm för att spionera på sin unga hustru.

– Jag hade tidigt att anledning att misstänka att hon lämnat reservatet, säger han till New York Post.

– Och de misstankarna bekräftades av spanarna jag skickade till Sverige.

David anklagas också för att helt ha struntat i makan när hon, som länge hade längtat efter barn, upplyste honom om att hon fått missfall strax efter julen 2006.

Han befann sig på en av sina egendomar i Argentina och underlät att ens kontakta henne på flera dagar. Än mindre reste han till Stockholm för att trösta.

Orsak:

Vid det laget var det han som var rädd för att bli få en skilsmässo-ansökan i handen – och han hadejulen innan haft en ”mer än otrevlig” upplevelse i Stockholm.

– Så jag höll mig undan. Jag var inte heller helt säker på att hon verkligen hade fått något missfall, sa han till klentrogna åhörares förundran under förhör i Hartford den gångna veckan.

Att Marie Douglas-David ska vara en kvinna som ställer till med ”mer än otrevliga upplevelser” är en av de främsta angreppspunkterna i ex-makens försvar, anfört av advokaten Anne Dranginis.

Sexuellt krävande

Den blågula grevinnan beskrivs som en otacksam hysterika som levde ett makalöst lyxliv på makens bekostnad och tackade genom ständiga raseriutbrott.

– Särskilt runt jul blev hon alltid väldigt arg och upprörd. Till slut höll jag mig bara undan, jag stod inte ut med att bli utskälld hela tiden, hette det i förhören i veckan.

Den yngre hustrun ska också ha varit för krävande sexuellt.

– Hon drog mig ofta till sängen och hade sex med mig min vilja. Jag minns särskilt en gång när hon var väldigt påstridig. Jag vägrade. Då exploderade hon, klagade den gamle industriledaren från vittnesbåset.

Det var kommentarer som fick Marie Douglas-David att sucka djupt.

– Jag är besviken över att han är så oärlig, säger hon till New York Post.

Vem som till slut vinner den utmanande dispyten vågar ingen tippa – och något svar får vi inte på länge.

Domstolsförhandlingarna gör nu uppehåll över våren.

Först i juli ”sänds” nästa avsnitt av verklighetens ”Dallas”...