Första svaren kring turerna i AMF

Ikväll träffar revisorerna styrelsen

NYHETER

Sanningens minut har kommit för hårt kritiserade LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och övriga i styrelsen för AMF Pension. Revisorerna börjar nu presentera sin utredning kring bolagets omdiskuterade pensionsaffärer.

LO-basen Wanja Lundby Wedin har varit hårt kritiserad för att hon i styrelsen för AMF-pension inte agerat.

– Vi räknar med att kunna genomföra ett möte i kväll och att utredarna då åtminstone är klara med en av sina analyser, sade AMF:s styrelseordförande Göran Tunhammar till TT på söndagen.

Tunhammar trodde att styrelsens möte med de oberoende revisorerna skulle avslutas sent och att kommentarer till analysen därför skulle få vänta till måndag förmiddag.

Oetisk pensionsflytt?

Den första analysen revisorerna kommer att presentera gäller tidigare vd Christer Elmehagens och den sedermera sparkade vice vd Ingvar Skebergs flytt av pensionspengar. Flytten skedde före AMF:s beslut att ta tillbaka pengar från pensionsspararna och utreds också av Finansinspektionen (FI).

Charlotta Carlberg, chef för FI:s rättsavdelning, har tidigare sagt att AMF inte brutit mot någon regel i försäkringsrörelselagen, utan att det handlar om hur företagets interna etiska riktlinjer ser ut.

– Det som utreds är ansvaret hos vd och vice vd för att de flyttat pensionsmedel och konsekvenserna av det, säger Tunhammar till TT.

Omdebatterad pension

Den andra, betydligt mer omdiskuterade punkten gäller styrelsens ansvar för utformningen av Elmehagens pension.

– Den punkten rymmer mycket mer teknikaliteter och tar därför mer tid, men det man ska ta reda på är om vi inbetalat för stora premier och i så fall varför, säger Tunhammar.

AMF Pension ägs av Svenskt Näringsliv och LO och särskilt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har kritiserats hårt för att hon varit med och beviljat Elmehagen en ovanligt generös mångmiljonpension. Lundby-Wedin har sagt att hon känner sig ”grundlurad” och att hon inte sett de dokument som förklarar hur Elmehagens pension kunnat bli så hög.

TT