Oklart om död man i trädgård

NYHETER

I flera månader tros den 70-årige mannen ha legat död i sin egen trädgård.

Under tiden levde hustrun kvar i huset som om ingenting hänt.

Först när grannar slog larm hittades mannen.

– Kroppen var delvis dold när den hittades på tomten, säger Eva Nordén, informationsansvarig vid Blekingepolisen, till TT.

Polisen vill inte säga om några ytterligare slutsatser har dragits efter fyndet i fredags, vad mannen dött av och varför han låg just där på tomten.

– Vad vi kan säga är att ingen i nuläget är delgiven misstanke för brott. Men vi avvaktar resultat av den rättsmedicinska undersökningen och den tekniska undersökningen.

Grannarna slog larm

Mannen hade saknats en tid av grannarna som tyckte det var märkligt att han inte setts till på flera månader. Eftersom de också misstänkte att hustrun inte mådde så bra slog de larm.

Kvinnan omhändertogs för vård på torsdagen, och dagen därpå hittade polisen den döde mannen när makarnas villa undersöktes.

Polisen har hört kvinnan men vill inte kommentera vad det givit.

– Vi håller på att gå igenom och sammanställa det material vi samlat in, säger Eva Nordén.

Karlshamns kommun kan inte heller kommentera ärendet.

Polisen har inte kontaktat kommunen och ingen där har heller haft vetskap om makarna och deras situation, om de var i behov av hjälp.

”Vara mer tillgängliga”

– Det är tragiskt när sådant här händer, men man behöver ha en hel bild och det har inte jag. Jag har bara medias bild, säger Christel Jönsson, chef för omsorgsförvaltningen i Karlshamns kommun till TT.

Kommunen frågade nyligen i en enkät 1 000 personer över 80 år som ännu inte har kommunal hjälp vad de önskar för slags hjälp.

– Vi kan bara arbeta för att vara mer tillgängliga. Men det finns alltid personer som gör ställningstagandet att de inte vill ha hjälp. Vi har inga möjligheter att tvångsomhänderta, det är polisen och psykiatrin som kan göra det. Vi kan bara vara ett stöd och informera, säger Christel Jönsson.

– Det man kan göra som granne eller anhörig om man tycker att något är konstigt är att höra av sig till oss eller till polisen.