Hälften av maten slängs i onödan

Tips: Så kan du göra med maten

1 av 2 | Foto: Lina Boström Einarsson
Slängs i onödan Vi svenskar litar lite för mycket på bäst före-datumet när vi slänger maten.
NYHETER

Över hälften av all mat som hamnar i soporna har hamnat där helt i onödan.

Lärde vi oss bara att hantera maten bättre skulle matavfallet minska kraftigt.

Det visar en ny undersökning från Konsumentföreningen Stockholm.

Orsakerna till att onödigt mycket mat hamnar i slaskhinken är flera, anser Konsumentföreningen Stockholm som både undersökt frågan via en enkät och genom att rota igenom folks hushållssopor.

72 hushåll i Stockholm ingick i undersökningen. Det visade sig att de studerade hushållen slängde 5,6 kilo matavfall var under den vecka som analysen bygger på. Soprotandet visade dock att 57 procent av den slängda maten hade kunnat ätas om den förvarats rätt eller ätits upp i tid.

Bröd, grönt och mjölk

Bröd, grönsaker och mjölkprodukter är det som slängs mest – av de vanligaste livsmedlen. Och det kan ofta undvikas. Bröd ska exempelvis inte behöva hinna mögla och matrester kan om de förvaras rätt ätas upp vid ett senare tillfälle.

– Man ska tänka på att snabbt kyla ner matrester och stoppa in dem i kylskåpet eller frysen. Att ha rätt temperatur i kylskåpet är också viktigt. Håller kylskåpet fyra grader så håller varorna enormt mycket längre, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på KfS.

Lukt och smak

Föreningens attitydundersökning visar att unga människor sätter allt för stor tillit till matens bäst före-datum. I stället för att använda lukt- och smaksinne för att kolla om maten är okej slänger man den direkt i sophinken.

– Om maten har förvarats på rätt sätt och dessutom luktar och smakar bra är den oftast okej att äta, även om bäst före-datumet har gått ut. Men det är uppenbart att detta inte är självklart för alla, säger Louise Ungerth.

Miljötänk

Den som använder sunt förnuft i detta sammanhang kan spara en hel del pengar. Men även ur ett miljöperspektiv är det viktigt att inte slänga mat i onödan.

Föreningen anser att det onödiga matavfallet "orsakar utsläpp av växthusgaser och näringsläckage till sjöar och hav helt i onödan på sin långa väg från bonde till slaskhink”.

– Om matavfallet minskar globalt gynnas miljön och vi får en säkrare livsmedelsförsörjning i världen, säger Louise Ungerth.

FAKTA

Louises bästa tips – så gör du med maten:

Bröd:

– Går utmärkt att frysa in. Ta sedan fram tillräckligt mycket åt gången. Är du osäker på om brödet är ätbart, lukta och titta på det. Undvik att äta mögligt bröd, säger Louise Ungerth.

Grönsaker:

– Kan lätt bli liggande. Till slut så kanske tomaten har fått en fläck på sig. Men det går utmärkt att skära bort fläcken, hacka ner tomaten och lägga i en låda i frysen. Sedan kan man samla på sig bitar av grönsaker i frysen allt eftersom. Dessa kan sedan användas i köttfärssåsen, soppor, grytor, gratänger eller omeletter.

Mjölk:

– Det är inte svårt att avgöra om mjölken är okej att dricka. Antingen smakar den gott eller inte! Tänk på att inte låta mjölken stå framme i rumstemperatur.

– Har mjölken förvarats i kylskåp och är oöppnad så håller den längre. Det är syret som gör att maten skäms snabbare. En gång drack jag mjölk elva dagar efter bäst före-datum och det var under rötmånaden!

Kött:

– Ha koll på datumet. Hinner du inte tillaga det så lägg in det i frysen!

– Extra viktigt är det att ha koll på köttfärsen. Malt kött är känsligare för bakterieangrepp eftersom det har större angreppsytor.

– Annars kan man använda sitt luktsinne även när det gäller kött. Kött i stora bitar kan rentav bli godare om det ligger ett tag. Luktar det surt så ska man undvika att äta det. Det är också viktigt att förvara kött kallt, eftersom temperaturen påverkar bakterietillväxten.

– Har du stekt kött eller korv som blivit över? Då kan du skära ner det i mindre bitar, frysa in och sedan använda i exempelvis en pytt i panna.

Kokt potatis:

– Förvara kallt i kylen. Stekes med fördel och kan användas till pytten.

Kokt pasta:

– Går utmärkt att frysa in. Går också bra att göra gratäng av. Det gäller även pastasallad som blivit över. Vält ner i en långpanna och riv ost över. In i ugnen och sedan har du en härlig pastagratäng!

Kokt ris:

– Går utmärkt att frysa in.