Miljontals datorer väntas förstöras

Fruktad mask sprider sig

NYHETER

Raderas alla filer på din dator 1 april behöver det inte vara ett dåligt skämt.

Då väntas en skadlig mask angripa flera miljoner datorer.

– Vi vet inte vad som kan hända. Det som är jobbigt är att så många datorer redan är infekterade, säger Per Hellqvist, virusexpert på Symantec.

Foto: Jimmy Wixtröm
Masken kommer förhoppningsvis vara stoppad till 1 april.

Den fruktade datormasken har härjat sedan i höstas men nu är en ny version, Conficker C, i startgroparna.

Mellan fem och tio miljoner datorer ska redan vara infekterade skriver CNN.

Microsoft har utlovat nära två miljoner kronor i belöning till den som lyckas spåra gärningsmännen.

Hackarna jagas

En slags katt och råtta-lek pågår mellan säkerhetsföretag och hackarna.

– Vi älskar att fånga skurkarna. Vi är som före detta hackers som vill fånga andra hackare. Om vi lyckas slå ut masken får vi nästan en fjäder i hatten, säger Alvin Estevez, VD Enigma Software Group, till CNN.

Flera säkerhetsföretag kämpar för att stoppa maskens framfart.

Det är bråttom. Om en dryg vecka, den 1 april, är huvuddatorn programmerad för att fullständigt kontrollera de infekterade datorerna.

Troligt mål att stjäla

Vad som verkligen kommer att hända då, på lurenderiernas främsta dag, är oklart.

– Vad är de ute efter? Jo, att tjäna pengar. Nästan alla andra trojaner har spelat in vad du skriver på tangentbordet för att kunna stjäla dina lösenord och kontonummer, säger Per Hellqvist virusexpert på Symantec, som också försöker stoppa spridningen av masken.

Det skadliga programmet kan även se till att webbplatser överbelastas eller ta bort alla filer på datorerna.

Angriper bara Windows

Datoranvändare över hela världen kan drabbas men bara de som har Windows som operativsystem. Masken kan spridas via infekterade usb-minnen eller om man inte har uppdaterat sitt virusprogram.

– I januari slogs 10 000 datorer i region Skåne ut och sjukhus drabbades bland annat hårt. Där hade man många gamla datorer, säger Per Hellqvist.

Han har goda förhoppningar om att spridningen ska kunna stoppas innan det magiska datumet.

FAKTA

Virus, maskar och trojaner

Ett virus är ett oönskat och många gånger också ett fientligt litet program som infekterar andra program och datafiler genom att inkludera en version av sig själv. Spridningen sker inom en och samma dator.

Trojaner tar sig in i din dator när du är uppkopplad på nätet och kan sedan ge främmande personer tillgång till datorn. Utan att ägaren känner till det är alltså någon annan inne i datorn och hämtar information, gör bankärenden och stjäl personlig information.

En mask (på engelska worm) sprider kopior av sig själv till andra datorer via det lokala nätverket eller via Internet och kan sprida sig utan att smitta filer. Oftast märker man maskar på att de sprider sig via din e-post och att de som finns i din adressbok hör av sig och klagar.

Källa: Symantec