Första offren i makaber säsongsstart

NYHETER

Åtminstone 234 människor befaras ha drunknat några mil från Libyens kust när de i överlastade fartyg försökte ta sig till Europa.

Dödssiffran lär tiofaldigas de kommande månaderna.

– Det här är starten på smugglingssäsongen i Medelhavet, säger Ron Redmond, talesman för FN:s flyktingkommissariat, till AFP.

Rapporterna om de senaste händelserna är som vanligt i sammanhanget knapphändiga och skiftande. De första signalerna om tragedin i vardande kom i söndags, då ett fartyg med okänt antal människor ombord rapporterades sjunket utanför Libyen.

Hård vind

De senaste dygnen ska ett stort antal rangliga farkoster ha satt kurs från Libyen mot den italienska ön Lampedusa, där 36 000 migranter och flyktingar i jakt på jobb eller skydd kunde kliva i land i fjol.

Under måndagen och tisdagen har rapporterna om drunknade tätnat. Åtminstone ett fartyg med 257 personer ombord ska ha sjunkit, varav 21 har räddats. Kanske har ytterligare två fartyg gått under.

– En tragedi har inträffat. Det är fortfarande oklart hur många båtar det rör sig om, det kan vara mellan en och tre. Det blåste hårt i går och båtarna var förmodligen överlastade och kapsejsade, säger Jemini Pandya, talesperson för Internationella migrationsorganisationen (IOM), till TT.

Hundratals räddade

Samtidigt ska 350 personer i sjönöd ha räddats av en italiensk tanker i måndags.

Hur många som gått under de senaste dagarna är alltså okänt, liksom totalsiffran över antalet offer som trafiken skördar varje år. Få kroppar hittas, och det enda som återstår är gissningar som då och då görs av olika intresseorganisationer. Dåvarande ansvarige EU-kommissionären Franco Frattini gissade 2006 på 3 000 döda det året.

Internationella tankesmedjan ICMPD, som Sverige stöttar, talar om åtminstone 10 000 döda det senaste decenniet, och att 120 000 migranter utan giltiga tillstånd varje år tar sig till Europa över Medelhavet.

Vid sidan av dem som når Italien är Spanien, Portugal och Grekland stora mottagare av såväl flyende som dem som söker bättre inkomster.

Utsatt arbetsstyrka

Enligt IOM har alla de länderna en svartarbetande migrantarbetarpopulation på åtminstone en halv miljon människor vardera. Denna billiga och utsatta arbetsstyrka fyller varje år ut personalbehoven i turisthotell, jordbruksindustri och byggbransch i främst södra Europa, men även i övriga EU.

Skärpt bevakning och patrullering på senare år har också flyttat på strömmarna, exempelvis bort från den relativt korta sträckan vid Gibraltar till den längre från Marocko eller Mauretanien till Kanarieöarna.

Italienska inrikesministern Roberto Maroni lät i måndags meddela att en sjöpatrullering tillsammans med libyska styrkor ska inledas 15 maj, en verksamhet han hävdar ska sätta stopp för olaglig migration från Nordafrika.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM