Polisen varnar: Langare begär sex

NYHETER

Flera langare som tros ha krävt sex i utbyte mot sprit avslöjades vid polisens kontroller inför skolloven. Bland de misstänkta finns en man som är dömd för barnsexbrott.

Polisen har sett en ny tendens bland män som köper ut alkohol till unga. Langarna begär sexuella tjänster i utbyte. När polisen på Södermalm i Stockholm gjorde en spaningsinsats mot langning inför skolloven avslöjades flera fall där langarna misstänks ha krävt sex som betalning av tonåringarna.

I ett fall som polisen bevittnade gjorde en äldre man tydliga närmanden mot de flickor han köpt ut sprit åt. I ett annat fall följde några 16-åriga flickor med langaren till en lägenhet. När polisen grep in visade det sig att mannen var tidigare dömd för barnpornografibrott och sexuellt ofredande.

– Det är inget nytt för oss att det förekommer situationer där äldre försöker utnyttja yngre, säger Emil Andersson på Maria närpolis i Stockholm.

– Men vi tar otroligt hårt på det här.

Genom att gå ut med en varning hoppas polisen på att få in tips från allmänheten.

– Vi kan inte lösa allting inom polisen, utan måste ha tips från föräldrar och ungdomar. Det är oftast det som avgör hur bra resultat vi får.

TT