Dagens namn: Roland
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

HUVUDVÄRK?

Mona Sahlins 7 svåra problem hon måste brottas med

    Hennes parti sjunker som en sten i opinionsmätningarna.

    Hennes parti sjunker som en sten i opinionsmätningarna.

    Samtidigt är förtroendet för S-ledaren lägre än någonsin.

    Här är sju skäl till att Mona Sahlin har huvudvärk just nu.n?n Här är sju skäl till att Mona Sahlin har huvudvärk just nu.

Foto: Jerker Ivarsson   Foto: Jerker Ivarsson

  1. FÖRTROENDET

Bara var fjärde väljare har i dag förtroende för Mona Sahlin. Det är nästan en halvering jämfört med hur läget såg ut 2007. Många av dem som tappat tron kommer från de egna leden och som salt i såren ökar väljarnas förtroende för Fredrik Reinfeldt (M).

  2. OPINIONEN

Enligt en ny mätning är Socialdemokraterna inte längre Sveriges största parti. Det är Moderaterna. Under det senaste året har vänsterblocket tappat ett försprång på cirka 20 procentenheter.

  3. SAMARBETET MED V OCH MP

Oklarheterna kring bildandet av en röd-grön koalition i höstas sågs av många som ett tecken på Monas svaga ledarskap. Först deklarerade S-ledaren att Vänsterpartiet inte var en möjlig samarbetspartner. Men efter hård kritik tvingades hon ändra sig.

  4. ”MOSA MONA-KAMPANJEN”

Attackerna mot Mona Sahlin kommer inte bara från hennes politiska motståndare utan även från de egna leden. De som kritiserat henne är bland andra IF Metalls ordförande Stefan Löfven och partikamrater som Morgan Johansson och Pär Nuder.

  5. AMF-SKANDALEN

När det avslöjades att LO:s toppskick godkänt guldkantade avtal för cheferna i AMF Pension blev Wanja Lundby-Wedin nästan av med jobbet. Men det är inte bara LO:s ordförande och facket som tagit skada. Trovärdighetsproblemen har även sipprat över på Socialdemokraterna.

  6. BRÅKET MED WANJA

Mona har pekat ut Wanja Lundby-Wedin som orsaken till det sjunkande väljarstödet. S-ledaren krävde även att LO:s ordförande skulle avgå från sin post i AMF Pensions styrelse. Med det uttalandet bröt Mona en historisk överenskommelse där LO fått framföra krav på partiet – medan det omvända varit otänkbart. I går försökte de båda dock visa att de grävt ner stridsyxan genom att skicka ut ett gemensamt brev till förtroendevalde i S och LO.

  7. PROBLEMEN MED ALTERNATIVEN

De politiska förslagen som Socialdemokraterna lagt har inte fått fäste i debatten. Det har kommit förslag - men Mona har inte lyckats få fram hur S skulle hantera krisen bättre än regeringen.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet