Dagens namn: David, Salomon
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Hon erkände dubbelmord

EFTER GRIPANDET Här tog Annika Östbergs kriminella bana slut. Då hade polismannen Richard Helbush fallit offer när han försökte hjälpa Annika och hennes pojkvän Willian EFTER GRIPANDET Här tog Annika Östbergs kriminella bana slut. Då hade polismannen Richard Helbush fallit offer när han försökte hjälpa Annika och hennes pojkvän Willian "Bob" Cox med en punktering. Foto: LAKE COUNTY SHERIFFS OFFICE

    Annika Östberg satt nästan 28 år i amerikanskt fängelse.

Skandal, tycker många.

    Andra upprörs över att hon för 684 400 kronor av skattepengar flögs till Sverige.

    En sak är säker: Folk har dött runt henne.

    Förutom mordturnén med pojkvännen är hon dömd för knivdråp, narkotikabrott, kreditkortstöld och spritlangning till barn.

    De gångerna kom den 55-åriga svenskan undan med villkorligt.

William   William "Bob" Cox tog sitt liv innan rättegången. Foto: lake county shriffs office

LOS ANGELES. En man knivskärs till döds i ett lägenhetsbråk, en restaurangägare avrättas för lite småpengar och en polis mördas kallblodigt när han vill hjälpa med en punktering.

Alla faller offer för Annika Östberg – och hennes pojkvänner.

Under livet som småbarnsmamma i USA döms hon dessutom för kreditkortstöld, narkotikabrott och spritlangning till barn.

Här är historien om den 55-åriga svenskans liv på samhällets skuggsida fram till morddomen i Kalifornien 1983.

Efter nästan 28 år i amerikanskt fängelse är Annika Östberg i Sverige.

–?Det är upprörande. Jag trodde aldrig att hon skulle släppas i väg till Sverige, säger sheriffen Rod Mitchell i Lake County där den mördade polisen Richard Helbush jobbade.

Mitchell och en rad andra amerikaner med insyn i fallet menar att bilden av Annika Östberg som knappt skyldig är helt felaktig.

Hon var bara 18 när det första, grova brottet inträffade 1972. Hennes son var tre år och hon var fast i tungt narkotikamissbruk.

I en lägenhet i San Francisco knivhöggs Donald Mckay till döds. Till polisen sa Annika att offret och en annan man, Steven Boyd, hade börjat gräla om en stereo. Men utredningen visade att bråket skett mellan offret och svenskans pojkvän, Chris Greenfield.

Höggs fyra gånger

Två år senare ska Annika enligt rättsdokument ha vänt sig till polisen och uppgett att Mckay avled efter att ha slagits med henne, inte med Greenfield.

Versionen av hur mannen dött ändrades dock inte.

–? Under grälet med mig och min pojkvän slet Mckay upp en kniv ur stöveln. När jag grep tag i hans högerarm för att förhindra honom från att hugga Greenfield föll vi till marken och han ramlade på kniven, sa hon.

Rättsläkarens rapport visade att Mckay knivhuggits fyra gånger.

Annika uppgav också att hon gick till polisen för att hon plågats av dåligt samvete.

Fem års villkorligt

Hon hade visserligen gjort slut med Greenfield men fått reda på att han satt inne för ett annat brott och inte släpptes på grund av det olösta knivdådet.

Domstolsdokument visar att Annika dömdes till fem års villkorlig dom.

1981, efter att hon gripits för medverkan till dubbelmord, sa hon att hon straffet var sju år. Men då hade hon betydligt värre problem att bekymra sig över än strafftiden i en gammal, överspelad dom.

Don Anderson, den före detta polisman som var med och grep Annika, träder i Lake County News fram och berättar om den ödesdigra natten.

På våren 1981 hade Annika och hennes dåvarande pojkvän, William ”Bob” Cox, bestämt träff med restaurangägaren Joe Torre från Stockton för att sälja kött de köpt med checkar utan täckning.

Stal plånboken

Men till skillnad från tidigare möten hade de båda heroinisterna inga varor med sig till lagerlokalen. I stället sköt Cox Torre två gånger. Därefter stal paret hans plånbok.

Efteråt flydde de till Lake County. Annika ville enligt Anderson hälsa på sin son som då bodde där med sin pappa i en trailerpark. Men de körde vilse och längs Highway 29 fick de punktering.

Den som stannade för att hjälpa paret var den 34-årige polismannen Richard Helbush.

–?Han var på väg tillbaka till polisstationen för att gå av sitt nattpass, säger Anderson.

Cox sköt polisen tre gånger i ryggen och en gång i bakhuvudet. Han och Annika stal sedan Helbushs plånbok, revolver och polisbil.

Innan de la benen på ryggen gömde de kroppen i ett dike.

–?Samma morgon fick jag och min kollega korn på dem. Vi jagade ifatt dem och en eldstrid utbröt. Cox träffades flera gånger. Själv fick jag fragment av en kula i benet, säger Anderson.

Kort innan rättegången hängde sig Cox i häktet.

–?De hade en självmordspakt som bara han tog på allvar, säger Anderson.

Annika Östberg erkände sig skyldig till dubbelmord. Hon döms till ett minimum av 25 år, med möjlig förlängning livet ut, i fängelse för mord.

Anderson glömmer aldrig den där natten för snart 28 år sedan.

–?Richard var en bra man, säger han.

–?Han var en vän.