HÖJER BONUSEN TILL 9 MILJONER

Kris för bönderna – då får cheferna på Lantmännen rekordlöner

protesterade Bonden Peter Ejby frågar sig varför cheferna ska ha bonusar när det inte går bra för lantbrukarna ekonomiskt.
NYHETER

Samtidigt som lantbrukare går på knäna kvitterar ledningen för Lantmännen ut rekordlöner.

Bonusarna femdubblas.

Vd:n Per Strömberg får över 6,6 miljoner i årslön och övriga i ledningen får dela på 42 miljoner.

Thomas Bodén.

Cheferna på Lantmännen får nästan 9 miljoner kronor i bonus – jämfört med 1,6 miljoner året innan.

Det avslöjar tidningen Land Lantbruk i sitt nya nummer.

Lantmännen ägs av cirka 40 000 lantbrukare och många av dessa brottas i dag med stora ekonomiska bekymmer – framför allt mjölkbönder.

– Vi är i kristider, säger bonden Peter Ejby i Falköping.

Sa ifrån på möte

När han var på Lantmännens årsmöte i Skaraborg reste han sig upp och protesterade mot vd:n Per Strömbergs rekordinkomster:

– Han har nästan samma lön som SEB-bankschefen Annika Falkengren. Har man en så hög lön ska man inte ha bonus, man ska jobba jättebra för den lönen är hög redan som den är.

Lantmännens totala kostnad för Per Strömberg för 2008 landar på nästan 8,2 miljoner – då är förmåner och pensionskostnader inräknade.

Motsvarande summa för vice vd Claes Eriksson är drygt 5,8 miljoner.

Slutade på plus

– Varför ska de ha bonus, så bra har inte Lantmännen gått, säger Peter Ejby.

Lantmännen omsatte nästan 43 miljarder förra året och slutade med ett plus i resultaträkningen på lite drygt en halvmiljard.

– En dryg procents överskott är inte mycket. Det är inte mer än att det lika gärna hade kunnat vara ett underskott, säger Peter Ejby.

58,7 miljoner

Per Strömberg och Claes Eriksson är inte de enda som får rekordlöner.

Totalt går drygt 58,7 miljoner kronor till de 14 högsta cheferna. I den summan ingår bonus, förmåner, pensionskostnad och lön.

Det är en höjning med 13 miljoner sen året innan.

Samtidigt fick Lantmännens ägare och medlemmar, lantbrukarna, en utdelning på i genomsnitt 7 200 kronor var. Det är en höjning med blygsamma 75 kronor.

Lantmännens styrelseordförande, Thomas Bodén, är en av de ansvariga för bonusprogrammet:

– Det är klart att jag förstår att folk reagerar, givetvis. Men i grunden är det positivt att det betalas ut bonus därför att det betyder att man har nått flera av de mål man har satt upp, säger han.

– Vi gör jämförelser mot näringslivet i övrigt och jag kan säga att Per Strömberg ligger långt under andra med motsvarande komplexa uppgifter.

Richard Aschberg