Mona, så ska du göra!

Tungviktarnas sex krav på Sahlin efter rekordraset

1 av 3
NYHETER

På en månad har Socialdemokraterna tappat en kvarts miljon väljare.

Hela försprånget till alliansen är borta.

Räddningen hittar Mona Sahlin i klassisk S-politik, enligt flera tunga socialdemokrater Aftonbladet talat med.

– Nu ska vi ut och köra socialdemokratisk politik och stå upp för den, säger förre statsministern Ingvar Carlsson.

I höstas trodde inte ens borgerliga väljare på valseger och i september fick Socialdemokraterna 45,7 procent i Synovates väljarbarometer.

Sedan kom den misslyckade lanseringen av samarbetet med V/MP, finanskrisen där regeringen vunnit i trovärdighet och nu senast AMF-skandalen.

I förrgår kom nya chocksiffror för S: i DN/Synovates aprilmätning får partiet bara 33,5 procent av väljarstödet.

Måste fokusera

Aftonbladet har talat med en rad tunga socialdemokrater om vad som krävs för att vända trenden. Flera lyfter fram bristen på en tydlig politik som ett av problemen.

– Rådslagen har dragit ut alldeles för länge på tiden och är så otroligt omfattande. Man tycker allting om allting. Nu måste det fokuseras, säger S-debattören Ursula Berge.

Många efterfrågar konkreta välfärdsförslag som riktar sig till de väljare som drabbats av lågkonjunkturen.

– Mona måste börja prata om att fixa a-kassan. Ta ett steg till vänster och var inte rädd för det – det är vad folk ropar efter, säger S-debattören Göran Greider.

Samarbetet med V/MP beskrivs som ett felsteg, men som man nu är bunden till vare sig man vill eller inte. Det gör att de konkreta politiska förslagen drar ut ytterligare på tiden. Dessutom riskerar den rödgröna koalitionen att framstå som icke trovärdig eftersom man står så långt ifrån varandra i flera viktiga frågor.

Förnya sin stab

Flera av dem Aftonbladet talat med menar också att Mona Sahlin behöver förnya sin stab, att hon omger sig med alltför lojala medarbetare.

– Hon är lite ängslig med vilka personer hon omgärdar sig med. Det finns ett behov av personer som kan stå för de omvända perspektiven för att skapa en mer kreativ stämning, säger den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

Förre LO-basen Stig Malm tycker att det är dags att lyfta fram framgångsrika lokalpolitiker som till exempel Anders Lago i Södertälje.

– Det finns en del tunga kommunalpolitiker som man borde fundera på om de verkligen ska gå och skrota i sina hemstäder, säger han.

FAKTA

1. Damma av ideologin

?Nedskärningar i vården, högre arbetslöshet, ökade samhällsklyftor. Slagläge för Socialdemokraterna med andra ord. Ändå har inte S lyckats plocka några krispoäng.

?De socialdemokrater Aftonbladet talat med efterlyser klassisk S-märkt välfärdspolitik.

2 Fila på utspelen

?Rådslagen och samarbetet med V/MP har skapat ett politiskt tomrum. Väljarna vet inte vad Socialdemokraterna egentligen vill. Nu är det dags att sätta ner foten och komma med konkreta förslag som tilltalar väljarna.

3 Förnya staben

?Vid sidan av sina lojala medarbetare behöver Mona Sahlin fylla på med personer som ifrågasätter och utmanar. Namn som nämns är kommunalråden Anders Lago i Södertälje och Ilija Batljan i Nynäshamn och riksdagsledamoten Luciano Astudillo från Malmö.

4. Glöm inte utrikesfrågorna

I sommar blir Sverige ordförandeland i EU. Det blir Reinfeldts stund i den internationella storpolitikens rampljus. Mona Sahlin behöver ta på sig statsmannakostymen och profilera sig i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor om hon ska ha en chans att matcha Reinfeldt.

5 Bli inte ”alliansen light”  

Nu premierar S arbetslinjen och vill ha hårdare krav på invandrare. Dessutom har man accepterat jobbskatteavdraget.

?Är det egentligen någon skillnad mellan det gamla och det nya arbetarepartiet? S behöver visa på olikheterna mellan sig och alliansen.

6 Visa självförtroende

?Socialdemokraterna byter inte partiledare bara för att det blåser lite snålt. Det vet Mona Sahlin, men vågar ändå inte lita på det. Nu är det hög tid att visa självsäkerhet och ledarskap och kräva att partiet sluter upp bakom henne.

ARTIKELN HANDLAR OM