”Reglerna har blivit för hårda”

F-kassans jurist har bytt sida

NYHETER

Efter 33 år på Försäkringskassan bytte han sida.

Nu hjälper Erik Ward de som tar strid mot hans gamla arbetsgivare.

– Kassans regler har blivit alldeles för hårda, säger han.

Foto: Foto: ARNE FORSELL/BILDBYRÅN
engagerad Juristen Erik Ward hjälper dem som tar strid mot hans gamla arbetsgivare. ”Med Försäkringskassans nya regler är det många som hamnar utanför. De är desperata och en del saknar helt ersättning”, säger han.

Efter ett helt yrkesliv på Försäkringskassan kan juristen Erik Ward i Hörvik, Blekinge, verksamheten på sina fem fingrar. Det har han stor nytta av nu.

Efter pensionen startade han eget och i dag hjälper den tidigare chefsjuristen de som får avslag från kassan när de söker sjukersättning. Hans tjänster är efterfrågade – i dag har han inte mindre än 200 ärenden som ska föras vidare till överklagan runt om i landet.

Orimligt svårt

– Med Försäkringskassans nya regler är det många som hamnar utanför. De är desperata och en del saknar helt ersättning. Det gör att jag ibland inte kan ta betalt – för jag skickar ju ingen till kronofogden.

Erik Ward säger att många har orimligt svårt att få ersättning – speciellt de med problem som är svåra att diagnostisera.

– Jag har inget emot att man skärpte upp reglerna när det gäller sjukpenning. Men nu är det i stället många som är ordentligt sjuka som inte får några pengar.

– Ett exempel är en 62-årig byggnadssnickare vars rygg var förstörd. Han gick på kryckor och väntade på få sin andra höft opererad. Men Försäkringskassan vägrade att ge honom ersättning – de sa att han kunde jobba på kontor. Så hårt är det i dag.

Försäkringskassan har inget emot att Ward bytt sida.

– Man får engagera sig på det sätt man vill. Men vi tilllämpar de lagar och regler som beslutas av riksdag och regering, säger presschefen Ann-Sofie Blomkvist.

ARTIKELN HANDLAR OM