Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Tack för att vi fick lära känna dig, Therese

Här skriver Mikael Näslund, pappa till Thereses bästa vän Emma om det ofattbara

Mikael Näslund. Mikael Näslund. Foto: jerker ivarsson

Sommarlovet börjar den här veckan och det kunde förstås inte ha börjat värre. Vi har gråtit floder och kommer så att göra under lång tid framöver. I helgen släckte någon – eller några – ljuset för vår solstråle Tess.

En tjej som, precis som sommaren, var på väg att slå ut i full blom, med hela framtiden framför sig. I går kväll var det bal i Tess skola. Som förälder och ledare för ett tjejlag i fotboll har jag fått leva med allas prat om kläder, skor, smycken och håruppsättningar hela våren.

För de här tjejerna var det en stor högtid som närmade sig. Att äntligen gå ut nian och för första gången känna sig stor och vuxen. Det fick Tess aldrig uppleva.

Nu är hon död, mördad.

Hur kan det gå så fel? Var ligger egentligen ansvaret – är det hos oss föräldrar eller samhället? Många av våra ungdomar behandlas som katter. De blir utsläppta på morgonen för att sedan sent på kvällen släppas in för att sova.

När tappade vi kontrollen över våra ungdomar?

Det är tjejgäng som drar omkring och misshandlar och rånar andra, ensamma tjejer. Det är killar som petar i sig värdelösa energidrycker som de blandar med värktabletter bara för att speeda upp sig och känna sig stora och starka för att sedan gå ut för att slåss och kräva respekt. För bara ett par veckor sedan blev några andra kompisar till min dotter förföljda av ett grabbgäng från en grannförort. Eftersom de kände en kille som gänget var ute efter blev deras killkompisar brutalt misshandlade med slag och sparkar i huvudena.

Hur många ska behöva dö innan vi agerar?

Nu måste vi tillsammans se till att någonting händer. Vi föräldrar måste engagera oss i de barn vi satt till världen – och höja våra röster för att få våra politiker att prioritera rätt saker. Inför åldersgräns på energidryckerna – och inför hårdare straff för langning av alkohol, som oftast är orsaken till allt ont som händer våra ungdomar.

För någon vecka sedan frågade min fru vår dotter Emma, Tess och en annan kompis om de skulle åka till landet i år igen. Självklart, svarade tjejerna. De brukar åka till landet och ”chilla” en vecka. Det är ju tradition, sa de. I år bryts den traditionen. Tess var en underbar tjej, full av humor, glädje och med en stor passion för livet.

Hennes motto var ”Lev Livet Fullt Ut”.

För ett tag sedan spanade hon in ett silversmycke i Farsta centrum som det stod ”Therese” på, hon fick aldrig chansen att köpa det. I går åkte min dotter och en annan bästis dit och köpte var sitt silversmycke med hennes namn på, för att hedra sin bästa kompis.

Tack, Therese, för att vi fick chansen att lära känna dig. Trots att vi fick en alltför kort tid tillsammans har du satt spår i våra hjärtan. Vi kommer aldrig att glömma dig och ditt underbara skratt.

Tack för att du var en så fin vän till min dotter.

Mikael Näslund
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet