Oljekatastrof hotar Sydkorea

Foto: Reuters
Mängder av fartyg arbetar med att minska skadorna av all olja som läckt ut efter att en oljetanker rammats av en pråm i sydkoreanska Taean.
NYHETER

Sydkorea drabbades på fredagen av sitt värsta oljeutsläpp hittills, över 10 000 ton råolja rann ut i havet när en oljetanker krockade med en pråm.

Den Hongkong-registrerade Hebei Spirit låg för ankar utanför hamnen Daesan i Taean-regionen när den rammades av pråm. Ombord fanns 260 000 ton råolja från Mellanöstern, och minst 10 800 ton rann ut genom tre stora hål i skrovet.

Stor risk för miljöskador

Trots att tankern lutade en aning efter olyckan trodde myndigheterna inte att den skulle sjunka, men risken för stora miljöskador är ändå stor. Taean-regionens kust är känd för fina stränder och sina många flyttfåglar. I området finns en marin nationalpark.

– Detta är landets värsta oljeutsläpp. Vi befarar en ekologisk katastrof, säger en tjänsteman på fiskeriministeriet.

– Vi försöker hindra oljan från att sprida sig längs kusten.

Når kusten om två dygn

Ett 40-tal fartyg och fyra helikoptrar sattes in i arbetet, som dock försvårades av att hård vind och fyra meter höga vågor. Oljan väntas nå kusten inom två dygn. Den väntas dock inte nå storhamnen Incheon, som betjänar huvudstaden Seoul.

Olyckan skedde ett tiotal mil sydväst om Seoul. Det tidigare värsta oljeutsläppet i Sydkorea skedde 1995, då 5 000 ton råolja rann ut i havet vid Yeosu, söder om Seoul.

TT