Möt vår nya minister

Tobias Krantz, 38, har en dröm

NYHETER

Vår nya högskole- och forskningsminister heter Tobias Krantz och han har en dröm.

Han vill skapa en svensk skola i världsklass.

– Dagens forskning är morgondagens välfärd. Kunskap ger frihet och makt, säger han.

Tobias Krantz har glasögon och slips och ser något stressad ut där han sitter vid det stora konferensbordet i Strömsalen i Rosenbad.

Han har precis gått från Folkpartiets socialpolitiske talesman till minister i regeringen, 38 år gammal. Krantz tar över efter Lars Leijonborg (fp) som i torsdags lämnade posten som högskole- och forskningsminister.

Strax innan mötet med media har Krantz fått en klapp på ryggen av statsminister Fredrik Reinfeldt innan han lämnades över med beskrivningen "en omdömesgill, trevlig och rolig person".

En klassisk sportfråga till en minister, hur känns det?

– Det känns roligt och spännande. Samtidigt är det omtumlande och det kommer att bli en stor förändring i mitt privata liv.

När blev du tillfrågad?

– Jag fick frågan i söndags av Jan Björklund. Jag hade redan innan börjat förbereda mig mentalt på att det skulle kunna bli jag.

Är du beredd på att bli granskad och bedömd?

– Det var en av de frågor jag ställde mig själv innan jag tackade ja, det hör ju till när man blir mer av en offentlig person. Men jag tror det.

Till alla studenter där ute, hur viktig är frågan med studiebidrag för dig?

– Studiemedlen har släpat efter under en lång tid och jag ser gärna att vi kan genomföra en reform för att höja dem. Det är viktigt att vi tar ett grepp där.

När och hur mycket?

– Vi lever tyvärr i en krass verklighet där den ekonomiska situationen är tuff. Vi måste pröva varje utgift och jag kan inte gå in på kronor och ören, säger han.

Tobias Krantz är själv filosofie doktor i statskunskap och kallas för den bäst utbildade minstern med utbildningsfrågor på sitt bord sedan 1960-talet. Hans erfarenhet av studentlivet och hans förstahandsintryck av skolan är många.

Vad är dina tre främsta hjärtefrågor?

– Att vi ska fortsätta se till att få ökade resurser till svensk forskning.

– Att öka resurserna och kvalitén i den högre utbildningen, till exempel genom fler lärare.

–  Och att vidga den akademiska friheten. Där har vi redan genomfört en del, till exempel genom att se till att högskolorna får välja sina egna styrelser. I de länder där man har en stor akademisk frihet lyckas man bättre.

FAKTA

Tobias Krantz:

Namn: Tobias Krantz. Ålder: 38 år. Familj: Hustru och en son. Utbildning: Gick ut humanistisk linje vid Per Brahegymnasiet i Jönköping 1990, fil kand Uppsala universitet 1995, fil dr i statskunskap 2002.

ARTIKELN HANDLAR OM