George Bush tror på fred – redan i år

NYHETER

President George W Bush var positiv om fred i mellanöstern, när han på torsdagen besökte Västbanken under sin Israelresa.

– Hans besök är historiskt, säger den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

Foto: afp
USA:s president George Bush och palestinska presidenten Mahmud Abbas på röda mattan vid Bush besök på Ramallah.

George Bush skulle ha flugit med den medförda amerikanska helikoptern Marine One, men det rådde dimma och han blev därför tvungen att åka bil, sade tjänstemän.

Röda mattan utrullad

Det blev i stället bilkolonn från Jerusalem till Ramallah, där han togs emot av den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Abbas tog emot Bush på röd matta inne i det palestinska presidenthögkvarteret al-Muqata.

– Hans besök är historiskt, det ger palestinierna stort hopp, kommenterar Abbas enligt Ap.

Besöket ska visa USA:s stöd för den förnyade fredsprocessen mellan Israel och Palestina. Mahmud Abbas uppmanade vid mötet Israel att fullfölja sina åtaganden i arbetet för fred.

– Jag hoppas att detta blir året då fred skapas, sade Abbas.

Bush: Fredsavtal i år möjligt

Bush å sin sida passade på att uppmuntra fredsprocessen.

– Om det ska bli en varaktigt fred så behöver Abbas och premiärminister Olmert fatta svåra beslut och det är jag övertygad om att de kommer att göra. Jag tror att ett undertecknat fredsavtal innan jag lämnar mitt uppdrag (som president) är möjligt – och inte bara möjligt, jag kan se det framför mig, sade president Bush på en presskonferens tillsammans med Mahmud Abbas.

Bush sade sig vara övertygad om att en palestinsk stat kommer att bli verklighet, med ”rätt hjälp”. Staten måste dock vara ”sammanhängande”.

– Schweizerost fungerar inte när det handlar om en stats territorium, sade Bush.