Du är gift med fel man, Filippa

Därför får hon inte bli chef för landstinget

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
inte befordrad Filippa Reinfeldt skulle kunna vara ett naturligt val som ny ledare för Stockholms läns landsting. Men eftersom hennes man är statsminister faller valet på någon annan.
NYHETER

Sorry, Filippa Reinfeldt. Jobbet som högste chef för landstinget i Stockholm är inte ditt.

Du är gift med fel man.

Regeringen utsåg i går tre nya landshövdingar. En av dem är Chris Heister, finanslandstingsråd i Stockholm, tidigare riksdagsledamot och vice ordförande i moderaterna.

Heister blir landshövding i Västerbotten och flyttar in i residenset i Umeå i slutet av februari.

Länets ”statsminister”

Stockholms läns landsting är Sveriges största parlament efter riksdagen. Det är alltså en viktig post som plötsligt står ledig. Jobbet som finanslandstingsråd motsvarar på nationell nivå statsministerns, Heister har lett landstingets ”regering”.

Men hon kommer inte att efterträdas av en av sina ”ministrar”, sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m).

Reinfeldt vore i och för sig ett utmärkt val. Hon har lång erfarenhet av kommunalpolitik. Sedan valet 2006 ansvarar hon för landstingets i särklass största verksamhet, sjukvården.

”I stil med Clinton”

Men Filippa Reinfeldt är gift med fel person för att bli finanslandstingsråd. Hennes partikamrater tycker det vore mycket olyckligt om statsministerns fru tog över rodret i landets största landsting. ”Ett fattigdomsbevis i stil med Bill och Hillary”, som en källa uttrycker sig.

Dessutom skulle det kunna leda till offentliga konflikter mellan makarna. Landstinget och regeringen har inte alltid samma syn på hur saker och ting ska skötas.

En tredje anledning till att Filippa Reinfeldt inte är aktuell för jobbet är att moderaterna inte vill ha byte på två viktiga poster samtidigt. Det skulle stöka till det mer än nödvändigt.

Så tyvärr, Filippa. Jobbet är inte ditt. I alla fall inte den här gången.

FAKTA

De ska bli nya landshövdingar

Chris Heister (m), Västerbotten.

Förra migrationsministern Barbro Holmberg (s), känd som Tiger Woods svärmor, Gävleborg.

Förre riksdagsledamoten Lars Bäckström (v) blir landshövding i Västra Götaland.