Tog BMW:n och jagade svärmor

Tito Beltran pendlar mellan världssuccé och nätter i häkte

NYHETER

YSTAD. Han var 20 år gammal när han slog igenom i en direktsänd tv-gala.

Tito Beltran tog i från tårna och sjöng Jussi Björlings paradnummer ”Till havs”.

I dag ställs han inför rätta, misstänkt för våldtäkt på en 18-årig barnflicka.

Tito Beltran är en hyllad operasångare ute i världen. Här i Sverige har han ofta hamnat i klammeri med rättvisan.

Utomlands hyllas han på världens stora operascener. I Sverige ses han som en populärsångare som sjunger klassiskt på Rhapsody in rock.

– Jag är faktiskt lite bitter, ja. Utomlands är jag etablerad och respekterad i operavärlden, men här är jag inget annat än en konsertsångare, har han sagt i en intervju.

Sjöng protestsånger

Tito Beltran kom till Sverige från Chile som politisk flykting i mitten av 80-talet. I hemlandet förföljdes han för att han sjöng politiska sånger.

Diktatorn Pinochet förbjöd protestsångerna och Tito kom till Sverige genom ett musikstipendium och började studera opera i Göteborg. Han och hans familj sökte asyl. Men det var bara Tito som fick uppehållstillstånd. När hans mamma Theresa skulle utvisas till Chile 1989 gjorde sonen allt för att stoppa polisen. Han hindrade dem med händer, fötter – och slutligen med sin bil.

Fler nätter i häktet

Tito Beltran anhölls och fick tillbringa en natt på häktet.

Sedan dess har det blivit både succéframträdanden på världens största operascener – och flera nätter i häktet.

1989 träffade han musikern Robert Wells och de inledde ett samarbete som resulterade i flera sommarturnéer. Först i mindre skala – senare, 2003, fyllde de Ullevi med Rhapsody-gänget.

1993 var han finalist i tävlingen Cardiff Singer of the world. Erbjudanden om framträdanden på operor runt om i Europa och världen började nå Tito Beltran. Han arbetade intensivt under hela 90-talet och rönte stora framgångar. De största scenerna ville ha honom. Han fick huvudroller på Covent garden-operan i London och statsoperan i Wien.

1994 råkar han i bråk om en parkeringsplats med en före detta åklagare i Kungsbacka.

Tito Beltran åtalas för misshandel men frias.

Sjöng för kronprinsessan

Året efter sjunger han för kronprinsessan Victoria på hennes 18-årsdag på Öland. Ett par veckor tidigare hade han gift sig i Tölö kyrka med kvinnan som han redan har två barn med.

– Hon hade kritvit klänning och var så fin. Hon måste ha varit den vackraste bruden någonsin, sa Tito till Aftonbladet.

Robert Wells och Carola Häggkvist fanns bland de 75 bröllopsgästerna.

Beltrans framgångar fortsätter utomlands men i Sverige ignoreras han av såväl Göteborgsoperan som Kungliga Operan i Stockholm.

År 2000 blir han utsedd till Årets artist av internationella operamagasinet, Opera Now, med en miljon i upplaga.

Samma år vinner han en Grammy vid American latin awards.

Sågs av 400 miljoner

När nyåret 2002 ska firas i Kuala Lumpur bjuds Tito Beltran och ytterligare två tenorer in för att uppträda inför 150 000 människor. Ytterligare 400 miljoner följde det hela på tv.

– Succé. Det häftigaste jag gjort, rapporterade en exalterad Tito.

Under 2002 skiljer sig Beltran från sin fru och blir ovän med sin svärmor.

På sommaren råkar han i luven på en granne som ber honom sänka hastigheten när han jagar svärmodern med sin BMW i villaområdet i Kungsbacka.

Men Tito Beltran struntar i uppmaningen. Enligt åklagaren ska världstenoren i stället med uppsåt ha kört på grannen så att denne föll över motorhuven. Beltran körde sedan 180 meter med grannen på motorhuven innan han stannade. Han dömdes till dagsböter och fick betala skadestånd till grannen.

En kort tid senare träffar han sin nuvarande fru, Jenny Beltran, på en flygplats.

Möts igen – åtta år senare

I december kom så Tito Beltran tillbaka från att ha uppträtt i Chile under 2007. Det var då han anklagades för våldtäkt på skådespelaren Maria Lundqvists barnflicka under en turné med Rhapsody in rock 1999.

I dag – åtta och ett halvt år senare – möts de två igen. I Ystad tingsrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM