En konstigare upplevelse

Foto: Martin Wickström
Matplats eller scen? För tillfället båda två på Clarion Hotels Restaurang Greta, där ett samarbete kring konst pågår.
NYHETER

Konst behöver inte bara hänga på museum och

gallerier. Den kan hänga på krogen, som alla andra. Och inte bara i form av tavlor.

Att restauranger vurmar för konsten är inget nytt, men oftast handlar det om utställningar av tavlor. Restaurang Greta på Clarion Hotel har tagit det ett steg längre och är sedan november och fram till april en interaktiv konsthall för den samtida svenska konsten.

Såväl etablerade konstnärer som elever från Kungliga Konsthögskolan skapar interaktiva verk i restaurangmiljön, i ett samarbete mellan Clarion och konstkonsulterna

KiWi.

– Det som är intressant är att verken är utformade utifrån miljön. De ska smälta in, men ändå säga något. De ska kunna interagera med gäster som egentligen kommit dit för något helt annat. Förutsättningarna blir ganska speciella, säger Cathrine Setterberg, projektledare på KiWi.

I onsdags invigdes KKH-eleven Robert Karlssons verk Röd, där en bit av restaurangen färgats helt i rött. Man väljer själv om man vill bli en del av verket eller om man hellre ser det som en scen där någon annans restaurangbesök spelas upp.

Redan 26 januari startar nästa projekt då konstnärerna Peter Johansson och Barbro Westling kommer att anordna en performance där restaurangpersonalen medverkar. De har arbetat med en drama- och en danspedagog under två veckors tid.

Sista konsthappeningen startar 1 april, då Lettish Airwish intar lokalerna. Innan dess ska ett projekt där inbjudna konstnärer diskuterar konsten och samtiden över ett mål mat klaras av.

Sofia Larsson

Aftonbladet

Läs mer och kommentera

Mer konst i utelivet

Och tvärtom

ARTIKELN HANDLAR OM