”Jag är inte bra på att prata med folk”

Rättegången om skotten i Rödeby fortsätter

NYHETER

Under Rödeby-rättegångens andra dag fortsatte förhören med den mordåtalade 50-åringen.

– Han började gråta vid flera tillfällen, berättar Aftonbladets reporter Per-Ola Ohlsson.

50-åringen berättar i förhören att han var säker på att mopedgänget var där för att döda sonen och hans kompis. Han har inget minne av att han skjutit mot pojkarna men han kommer ihåg hur paniken spred sig när han sedan såg pojkarna ligga på gräsmattan.

Femtioåringen har själv aldrig ifrågasatt det faktum att han har vapenlicens, trots sina psykiska störningar och medicineringen till följd av dem, berättade han, då han fick frågan av chefsåklagare Tommy Clevenhult.

”Sitter i ryggmärgen”

Han har licens för två hagelgevär och en älgstudsare. Dessutom äger han en antik pistol som han ärvt.

– Nej, jag har alltid varit väldigt noga med vapnen. Jag tar inte ut dem när jag tagit tabletter, svarade han.

Han slutade jaga 2001, när hans jakthund dog. Sedan dess är det mest bara lerduvor som varit måltavlan.

Av förhören i Blekinge tingsrätt under förmiddagen framgick att han har stor vapenvana och kan ladda utan att reflektera över vad han gör.

– Det sitter i ryggmärgen.

1,3 promille i blodet

Därför tycker han själv att det är märkligt att han under skottdramat avlossade tre skott från gevärets överpipa och ett från underpipan. Det betyder att han måste ha laddat om, trots att han hade skott kvar – ett irrationellt beteende som bara kan förklaras av att han ”var så borta”, menar han.

Han tar flera olika sorters läkemedel och lugnande preparat, men träffar bara sin läkare en gång om året. Senast han träffade henne var hösten 2006, ett år före skottdramat. Läkaren kommer att höras senare under rättegången.

Kvällen före skottdramat hade han som vanligt tagit en avslappnande medicin någon timme före sänggåendet. Till det tog han två sömntabletter och några klunkar whisky, uppgav han.

Vid provtagning efteråt hade han 1,3 promille alkohol i blodet. Det förklarar han med att han fortsatte att dricka whisky efter skottlossningen, under det halvtimmeslånga telefonsamtal han hade med en polisoperatör innan han greps.

Sex polisanmälningar

Men i det första polisförhöret sade han att han druckit mer före skottdramat än efter, påpekade Tommy Clevenhult.

Mannen fick återigen redogöra för de trakasserier familjen utsattes för under lång tid före skottdramat. Försvarsadvokat Vidar Wahlestedt frågade varför han inte själv kontaktat 17-åringen, som enligt 50-åringen varit drivkraften.

Han hänvisade till de sammanlagt sex polisanmälningar som gjorts.

– Om inte polisen kan komma till rätta med det är det fullständigt meningslöst att jag skulle ta kontakt, jag som inte är bra på att prata med folk. Det här var en polissak, underströk han.

Sonens kompis förhördes

På fredagseftermiddagen hölls förhör med sonens 18-åriga kompis.Han var hemma hos 50-åringen familj och stod på trappen till familjens hus under skottdramat. Eftersom han har ett psykiskt handikapp hölls förhören bakom lykta dörrar.

– Hans berättelse skiljer sig något från de andras. Han menar nämligen att skotten först träffade 15-åringen och därefter 17-årigen och att 50-åringen sedan skjuter 15-åringen ännu en gång på nära håll, berättar Aftonbladets reporter på plats Per-Ola Ohlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM