Dömda – för mordet på Garry Newlove

Garry försökte lugna ner ungdomsgäng – överfölls och slogs ihjäl

1 av 4 | Foto: scanpix
Äldsta dottern vittne Garry Newloves äldsta dotter Zoe såg dödsmisshandeln och har vittnat i rätten om tonårspojkarnas brutala våld.
NYHETER

Garry Newlove, 47, försökte stoppa ett vandaliserande ungdomsgäng.

Men han överfölls och slogs ihjäl.

I dag dömdes tre tonåringar för mord av en domstol i Chester.

16-årige Jordan Cunliffe, 17-årige Stephen Sorton och 19-årige Adam Swellings befanns alla skyldiga till mord.

Enligt åklagaren hade de tre tillsammans gett sig på trebarnspappan Garry Newlove och ”sparkat på hans huvud som om det vore en fotboll, uppger BBC.

– De sparkade och slog Mr Newlove tills han dog och lämnade hans döttrar utan sin far och has fru utan en man, säger åklagare Ian Rushton till BBC.

Förde oväsen

På kvällen den 10 augusti förra året befann sig Garry i sitt hem i brittiska Warrington tillsammans med sin familj. Utanför huset hörde han hur ett ungdomsgäng förde oväsen.

Garry gick ut för att se efter vad som pågick. Inom några minuter hade han överfallits av ungdomsgänget som sparkade och slog honom till marken.

Garry hamnade i koma och avled två dagar senare.

Hans äldsta dotter Zoe såg dödsmisshandeln och vittnade i rättegången.

Ilska i Storbritannien

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien. Bland annat eftersom en av de dömda – Adam Swellings – två dagar innan misshandeln inträffade släpptes från häktet för ett annat begånget brott.

Ett villkor till frigivandet var att han höll sig borta från Warrington, vilket han alltså inte gjorde.

I samband med rättegången höjdes också flera röster som krävde krafttag från regeringens sida mot ungdomsvåldet i Storbritannien.

– Vi måste göra våra gator säkra. Regeringen måste se till att sätta in åtgärder för att stoppa ungdomsvåldet. Som det ser ut i dag vet de exakt vad de kan göra utan att de blir straffade, säger Garrys fru Helen Newlove till Sky News.

Två andra tonåringar, 15 och 17 år gamla, friades helt för inblandning i dödsmisshandeln.

Påföljden meddelas inom kort.