Här bjuder han offret på kaffe

Unik bild fångar 35-åringen strax före tortyren

Foto: STRAX TELEVISION/EFTERLYST
stämt träff I kvällens säsongspremiär av ”Efterlyst” i TV3 visas unika bilder från natten den 29 december då 44-åringen knivskars svårt på Södermalm i Stockholm. Den 35-årige fönsterputsaren har stämt träff med 44-åringen. De dricker kaffe. Sedan går männen hem till 44-åringen för att ha sex.
NYHETER

44-åringen bjuder hem sin nyvunne vän – och blir torterad.

Dagen före mördas en 43-årig man i Solna.

Båda misstänks vara den 35-årige fönsterputsarens offer.

Nu utreds han för ytterligare fyra mord på homosexuella.

I kvällens säsongspremiär av ”Efterlyst” i TV3 visas unika bilder från natten den 29 december då 44-åringen knivskars svårt på Södermalm i Stockholm.

Den 35-årige fönsterputsaren har stämt träff med 44-åringen. De dricker kaffe. 35-åringen verkar sympatisk och männen går hem till 44-åringen för att ha sex.

– Men det går aldrig så långt, i det här läget byter 35-åringen skepnad, säger Mikael Ekman vid citypolisens hatbrottsjour till Efterlyst.

– Han blir oerhört våldsam och aggressiv. Offret försätts ganska snabbt i en situation där han inte kan göra något motstånd.

Knivhuggs i nacken

35-åringen går till angrepp utan förvarning – först med knytnävarna, sedan med kniv och en tänd cigarrett. Till slut knivhugger han 44-åringen i nacken så att han blir förlamad. Han har tur som överlever.

– Min klient har en lång läkningsprocess framför sig, både psykiskt och fysiskt, säger Mari Schaub, mannens målsägarbiträde.

Dagen före misstänks 35-åringen ha stämt träff med en 43-årig byggnadsarbetare i Solna. Den gången dog offret.

Och det kan finnas fler.

Aktiv på chattforum

35-åringen har varit mycket aktiv på olika chattforum, bland annat på RFSL, och sökt kontakt med framför allt äldre homosexuella. Polisen granskar nu om han kan kopplas till fyra olösta mord på homosexuella män i Skåne.

– Som läget är nu jobbar vi med att få fram fler offer, säger Mikael Ekman.

35-åringen har missbruksbakgrund och har jobbat som bland annat fönsterputsare.

Han är straffad förut.

I februari förra året släpptes han villkorligt från ett fängelsestraff på 18 månader. Han hade rånat en 58-årig homosexuell man i Stockholm – efter att de haft sex.

Det var 35-åringens sjunde vända bakom galler. Han växte upp i Eslöv med sina föräldrar och en syster. Pappan var alkoholist och begick självmord när pojken var 15.

– Jag minns inte så mycket av min barndom, jag minns att min mor blev misshandlad av min far och att det alltid fanns mycket sprit hemma, har mannen sagt i personutredningar.

35-åringen är häktad för mord och mordförsök. Han nekar till brott.

FAKTA

35-åringen kan ligga bakom fem mord

n Polisen undersöker kopplingar mellan 35-åringen och fyra ouppklarade mord på homosexuella män i Skåne:

7 juni 1986 mördades en 79-årig pensionär och änkling i Eslöv.

27 augusti 1987 knivhöggs en 27-årig ensamstående man till döds i sin lägenhet i Malmö.almö.

8 november 1999 mördades en 56-årig journalist i Malmö.

20 juli 2002 mördades en 36-årig skolvaktmästare i Eslöv.

Anders Johansson Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM