50-åringens psykiska hälsa under lupp

Sjuk eller frisk? Idag fortsätter rättegången i Rödeby-dramat

NYHETER

KARLSKRONA Rättegången mot den 50-årige pappan från Rödeby går mot sitt slut.

Två dagar återstår av förhandlingarna i Blekinge tingsrätt.

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
GÄRNINGSMANnen Den 50-årige mannens berättelse fortsatte under rättegångens andra dag. Jag kan inte fatta att jag har gjort detta, sa han vid rättegången.

I dag, torsdag, hålls förhör med Peter Andiné som ledde teamet som gjorde den rättspsykiatriska undersökningen av 50-åringen i Göteborg. Andiné och hans kollegor kom fram till den ovanliga slutsatsen att 50-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället för gärningen, men att han sedan dess tillfrisknat så pass att den allvarliga störningen gått över.

– Han är fortfarande sjuk, men inte längre allvarligt, säger Peter Andiné till aftonbladet.se.

Fängelse – eller vård?

Det mycket ovanliga slutresultatet av den rättspsykiatriska undersökningen kan få betydelse för vilket straff 50-åringen får om han fälls. Han kan nämligen inte dömas till fängelse om han var allvarligt psykiskt sjuk vid gärningen. Inte heller till vård, eftersom han tillfrisknat sedan dess.

Senare på torsdagen hålls också förhör med professor Sven-Åke Christiansson som ska höras om ”styrkande av bristande uppsåt”, det vill säga vittna om att 50-åringen inte var ute efter att mörda, den där oktoberkvällen i fjol.

”Svårt att garantera säkerheten”

På fredag skulle rätten ha åkt ut till 50-åringens gård tillsammans med den misstänkte gärningsmannen för att hålla syn. Men av säkerhetsskäl har denna ställts in.

– Det är alltid svårt att garantera säkerheten vid en sådan visning. Dessutom var den tänkt att göras på dagtid. Skulle visningen riktigt motsvara verkligheten borde den ha skett nattetid i mörker, då händelsen utspelade sig, säger lagman Pia Johansson till Blekinge läns tidning.

Rättegången avslutas på fredagen med förhör med 50-åringen fru och 19-årige son.