Gudfaderns dagbok

Den gripne maffiabossens visdomsord beslagtagna av polisen

NYHETER

Gudfaderns dagbok har dechiffrerats.

I natt kunde 39 personer gripas i Palermo med hjälp av den hemliga informationen.

Här är maffiabossen Sandro Lo Piccolos egna anteckningar – och visdomsord.

Foto: La Reppublica

Polisen har dechiffrerat cirka 700 anteckningar som maffiabossen Sando Lo Piccolo, som greps den 5 november förra året, skrivit ner.

Bland anteckningarna finns bland annat uträkningar av utpressningsbelopp. Polisen har fått hjälp att tyda anteckningarna med hjälp av två ”botgörare”: Francesco Franzese och Antonino Nuccio, två av maffiabossens närmaste män.

Dömd för dubbelmord

I natt kunde polisen gripa 39 personer i staden Palermo på Sicilien, bland annat med hjälp av den hemliga informationen. Bland de gripna finns en av Sandro Lo Piccolos söner, Calogero.

Botgörarna har berättat att den knappt 30-årige Lo Piccolo i hade blivit överhuvudet för maffian i Palermo, skriver La Repubblica.

Sandro Lo Piccolo ansåg sig ha de rätta attributen: en livstidsdom för dubbelmord, sju år på rymmen från rättvisan, och ett inflytelserikt namn.

Gudfaderns talesätt

Men maffiabossen grämde sig också över att aldrig ha studerat vid gymnasiet – och därför studerade han på egen hand – och samlade på citat om ”god” maffiakultur, och fördjupade sig i den verklige gudfaderns talesätt.

Bland de beslagtagna anteckningarna finns åtta sidor som bland annat innehåller ett slags visdomsord som maffiabossen antecknat på de välfyllda bladen:

”Mot extrem ondska krävs extrema åtgärder”, och ”I livet finns ett mänskligt värde som är mer dyrbart än friheten: hedern och värdigheten”, är några av de sentenser som den dömde dubbelmördaren på rymmen skrivit ned.

Men Sandro Lo Piccolo visar också en annan sida. I några av de sista anteckningar han gjorde innan gripandet den 5 november förra året skriver maffiabossen om kärleken – och om skönheten:

”Nostalgi. En skönhet utan mostycke... otroligt. Det är en blixt från klar himmel”, och ”Jag vill ha något som är mer instinktivt, djupt rotat, till exempel: kärleken”.