Fossil avslöjar gigantisk gnagare

Vägde ett ton och var stor som en tjur

1 av 3 | Foto: Scanpix
Rekordstor gnagare Arten Josephoartigasia monesi var en rekordstor gnagare med gigantisk skalle och ovanligt stora framtänder.
NYHETER

Den var tre meter lång och stor som en tjur.

Världens största gnagare har påträffats vid Uruguays kust.

Den levde för mellan två och fyra miljoner år sedan och nu visas den upp för världen.

Skallen som är 53 centimenter lång hittades inne i ett stort klippblock vid Uruguays kust.

Fossilen har sedan i tre år förvarats vid Naturhistoriska Museet i Montevideo, innan man kunde konstatera att det handlade om en helt ny art som fick det latinska namnet ”Josephoartigasia monesi”.

Tvingades slåss

Genom att utgå från åldern på de sedimentära lagren där klippblocket påträffades, har forskarna kunnat konstatera att arten levde för mellan två och fyra miljoner år sedan.

Paleontologerna Andrés Rinderknecht och Ernesto Blanco beskriver arten i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society. De menar att arten levde under samma tid som sabeltandade tigrar och andra farliga djur.

Enligt forskarna kan det vara förklaringen till varför gnagaren var stor som en tjur.

– En gnagare kan inte springa så snabbt och därför hade den varit tvungen att slåss mot de här rovdjuren. Den kan ha blivit så stor för att kunna försvara sig, säger Ernesto Blanco till BBC.

Vägde ett ton

Kapybaran är världens största nu levande gnagare. Men jämfört med den nu utdöda jätten är Kapybaran liten. Den väger cirka 60 kilo, jämfört med sin föregångare som beräknas ha vägt närmare ett ton.

Men det är inte bara kroppsstorleken som skiljer den nyupptäckta utdöda arten från andra gnagare.

– Dess framtänder var ovanligt stora, mycket större än på alla andra gnagare, säger Ernesto Blanco