Sköt ihjäl norsk journalist

Bilder på misstänkte gärningsmannen offentligjordes i dag

1 av 3 | Foto: AP
Greps kort efter dådet Salahuddin, t v, arresterades tillsammans med tre andra män. En av dem syns här till höger. Hans identitet har ännu inte offentliggjorts.
NYHETER

I måndags dödades journalisten Carsten Thomassen, 38, vid ett attentat i Kabul.

I dag publicerades bilder på den man som misstänks ha skjutit ihjäl honom.

Mannen, som går under namnet Salahuddin, är gripen och har erkänt att han befann sig vid hotellet Serna i Kabul i samband med attentatet.

Under attacken i måndags fångades en man på en övervakningskamera då han sköt vilt omkring sig i hotellets lobby. Polisen är säker på att mannen på filmen är Salahuddin, uppger den norska nyhetsbyrån NTB.

Hotellets chef, Christopher Newbery, säger sig också vara säker på att polisen gripit rätt man.

UD får kritik

Det snabba gripandet och identifierandet av gärningsmannen får beröm i Norge.

Men samtidigt riktades under onsdagen kritik mot norska utrikesdepartementet sätt att hantera situationen.

Det tar elva minuter att köra en ambulans från Hotel Serena till fältsjukhuset i Kabul. Men det tog två timmar innan den skottskadade journalisten Carsten Thomassen låg på operationsbordet.

Enligt Thomassens arbetsgivare Dagbladet, som tagit del av militärloggen, kan förklaringen ligga i ett missförstånd.

Först efter en timme kom en norsk ambulans fram till attentatsplatsen. Den tog då med sig en svårt skadad norsk UD-tjänsteman.

– Först på väg till sjukhuset fick vi veta att ytterligare en norrman med svåra skador fanns på hotellet, berättar en norsk källa inom försvaret.

Efter att ha lämnat UD-tjänstemannen åkte ambulansen tillbaka för att plocka upp Thomassen. Han kom till sjukhuset 1 timme och 54 minuter efter attentatet och avled på operationsbordet.

Missförståndet och det faktum att ingen norsk sjukvårdspersonal följde med utrikesministerns kolonn under heltid ligger som grund i kritiken.

Flera dödades

Attacken mot lyxhotellet i Afghanistans huvudstad inträffade i måndags eftermiddag. Målet uppges ha varit den norske utrikesministern Jonas Gahr Störe, som satt i möte på hotellet.

Minst åtta människor dödades, bland dem journalisten Carsten Thomassen.

En norsk UD-anställd skadades allvarligt och vaknade upp på onsdagen. Hans tillstånd bedöms fortfarande som allvarligt men stabilt, uppger norska medier.

Sammanlagt deltog minst tre män i attacken. Två av dem sköts ihjäl av säkerhetsvakterna och den ende överlevande – Salahuddin – greps kort efter dådet.