Sju döda i Kenya

Nya sammandrabbningar mellan polis och oppositionsanhängare i dag

Foto: GETTY IMAGES
NYHETER

Protesterna mot Kenyas president Mwai Kibaki har krävt nya dödsoffer.

Oppositionsledaren Raila Odinga hävdar att polisen i Nairobi har skjutit ihjäl sju demonstranter under torsdagens protester.

– Polisen skjuter oskyldiga civila helt som det passar dem. Regeringen har förvandlat landet till ett dödens fält för oskyldiga, sade han.

Våldsamheterna i Kenya började den 27 december när den sittande presidenten Mwai Kibaki utropade sig till vinnare i presidentvalet .

Kandidaten Raila Odinga anklagar Kibaki för valfusk och kräver att rösterna räknas om. Det såg ut som att parterna skulle kunna enas om en lösning men konflikten blossade upp igen i går när Odinga uppmanade till nya, fredliga demonstrationer.

Stenkatsning och tårgas

Situationen urartade snabbt och minst tre människor dödades i sammandrabbningar mellan polisen och oppositionsanhängare. Polisen skingrade ett tusental människor i oppositionsstarka staden Kimusu. Med tårgas och skjutvapen tryckte de tillbaka folkmassan och demonstranterna svarade med stenkastning. Även huvudstaden Nairobi skakades av våldet och hjälmprydda ridande poliser patrullerade gatorna.

Kenyansk kravallpolis sköt tårgas mot hundratals demonstranter som på torsdagen blockerade en väg nära ett stort slumområde i utkanten av Nairobi. Två demonstranter dödades, uppger en internationell hjälparbetare enligt AFP. Oppositionsledaren Raila Odinga hävdar att polisen i Nairobi har skjutit ihjäl sju demonstranter under torsdagens protester.

– Polisen skjuter oskyldiga civila helt som det passar dem. Regeringen har förvandlat landet till ett dödens fält för oskyldiga, sade han.

Skottlossning rapporterades också från ett slumområde i Kisumu.

Vittnen i Kisumu uppger att kravallpolis i staden skjuter både i luften och på demonstranter när de konfronterar ungdomar som satt upp brinnande vägspärrar i staden.

– Min pappa blev skjuten när han stod framför vårt hus. Polisen sköt urskiljningslöst, mot alla inom synhåll. Min pappa träffades i magen, sade vittnet Alphonse Otieno i Kisumus slumområde Kondele till Reuters.

På annat håll i staden flydde demonstranter in i gränder och hus när polisen sköt tårgas.

Enligt Salim Lone, talesman för oppositionen, finns det bara en sak som kan få våldet att upphöra.

– Vi kommer att demonstrera tills regeringen sätter sig ned med oss och arbetar på en lösning, säger han till AP.

Minst 600 döda

Under de senaste fem åren har Kenyas ekonomi vuxit med i genomsnitt fem procent om året, vilket gett Kibaki argument för att han bör få sitta kvar. Odinga, som varit politisk fånge i nio år, säger sig vilja kämpa för att Kenyas fattiga ska få del av den ekonomiska tillväxten.

Totalt har minst 600 människor dödats och 500 000 personer påverkats av våldet.