”Den anhållne släkt med Fuat”

NYHETER

Det är en släkting till offret som har anhållits misstänkt för mordet på Örebrolektorn i december i fjol, erfar TT.

Polisen anser sig ha säkrat uppgifter om att de träffades på universitetet i Örebro på morddagen.

Foto: örebro universitet
Mördade Fuat Deniz

Den misstänkte, en 42-årig man, greps i Göteborg i onsdags. Han har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord och ska ha gjort vissa medgivanden.

– Det finns en relation mellan offret och den misstänkte och de träffades på universitetet den aktuella dagen den 11 december, sade vice chefsåklagare Kristian Agneklev efter torsdagens presskonferens på polishuset i Örebro.

Relationen ska enligt vad TT erfar vara att de är släkt.

Enligt Dag Andersson på riksmordkommissionen har den misstänkte funnits med i utredningen under en längre tid.

– Vi har utrett olika motivbilder och den här personen har funnits med i en av motivbilderna redan i början av utredningen.

Oklart motiv

Men vad det misstänkta motivet är vill varken polis eller åklagare gå in på. Det är därför oklart om motivet är av privat natur eller kopplat till universitetslektorns forskning. Lektorn har bland annat skrivit om det omstridda folkmordet på assyrier i början av 1900-talet.

Inte heller ville man svara på om mannens utseende stämmer överens med signalementet på den person som sågs springa från universitetsområdet efter mordet. Om det är samma man som blodig gick in i en butik i Örebro på morddagen och fångades på bild av en bevakningskamera kan man inte svara på. Orsaken är att polisen ännu inte fått den förbättrade bildsekvensen från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). SKL förbättrade nämligen fel del av bandet.

– SKL håller på att plocka fram rätt sekvens, sade Andersson.

Nya förhör med den misstänkte inleddes under torsdagen och väntades pågå hela eftermiddagen. Åklagaren hoppades att han efter förhöret skulle kunna begära den misstänkte häktad.

Flera bevis

TT sökte förgäves den misstänktes advokat Lena Blixt på torsdagen. Enligt kollegan Gertrud Ahlbeck gick det inte att nå Blixt då hon satt upptagen i förhör med sin klient.

– Hon har låtit hälsa att hon varken vill eller kan göra några uttalanden just nu eftersom åklagaren har belagt henne med yppandeförbud, sade Ahlbeck.

Vad gäller bevisningen mot mannen vill åklagaren bara säga att den bygger på både teknisk bevisning och på vad som framkommit under utredningens gång när olika personer hörts.

TT: Har ni mordvapnet?

– Det kan jag inte svara på, sade Agneklev.

Trots gripandet fortsätter polis och åklagare att utreda även andra spår.

TT