”Tiden har varit rätt varsam med mig”

Foto: HENRIK RADHE/GOTLANDS ALLEHANDA
104-åriga Emy Holmgren firade födelsedagen med sin vanliga torsdagstradition.
NYHETER

I går fyllde Emy Holmgren 104 år.

Men på något äldreboende bor hon inte – längre.

Hon skimrar av liv och livslust, Emy Holmgren. I torsdags fyllde hon 104 år – och verkar själv förvånad över att det blivit så mycket.

– Ja, det är egentligen inte klokt vad gammal jag är. Men jag tycker ändå att tiden farit fram ganska varsamt med mig. Inte ser jag väl ut som 104 år, säger hon med ett underliggande skratt när hon tittar på bilderna av sig själv.

Någon fest orkade hon dock inte ordna. Istället gick hon som vanligt till Stadsmissionens syföreningsmöte vid Domkyrkan i Visby.

– Jag har varit medlem i syföreningen i fler år än jag kan räkna. Det är nära att komma hit nu när jag flyttat tillbaka hem till min lägenhet i Visby, säger hon till Gotlands Allehanda.

Varför hon flyttat hem igen vill hon egentligen inte prata om, men antyder att det var “tråkigt“ på äldreboendet.

– Jag klarar mig bra här hemma med hjälp av hemtjänsten. De kommer fem gånger om dagen, säger hon till aftonbladet.se

Vad gör du om det blir långtråkigt?

– Då brukar jag lyssna på ljudböcker och ljudtidningar. Jag sörjer att jag inte längre ser så att jag kan läsa, men ljudböcker är bra. Och så önskar jag att jag kunde gå ut mer.

Du har varit med ett tag, hur tycker du att Sverige blivit?

– Sämre på många sätt. Det är så mycket våld i samhället i dag. Jag märker en tydlig skillnad bara under de sista tio, tolv åren. Till och med här i Visby är människor rädda för att gå ut.