Smugglades hit – för svartjobb

Två åtalas för att ha fört kinesiska barn till Sverige

NYHETER

Kvinnorna, 34 och 43, tros ha smugglat de kinesiska barnen till Sverige.

Priset: 177 000 kronor per person.

I går åtalades de för grov människosmuggling.

Foto: Foto: CONNY SILLÉN
från Kina Polisen misstänker att de insmugglade pojkarna förts till Sverige för att jobba svart på olika restauranger. Restaurangen på bilden har inget med artikeln att göra.

De föräldralösa barnen, 15 och 16 år, ledsagades på planet från Peking av en 34-årig kinesiska den 25 november förra året.

En 43-årig svenska bjöd dem först till en kinarestaurang och tog sedan emot dem i sitt hem i Västerås. Polisen – som haft spaning på barnen sedan Arlanda – slog då till.

Organiserat nätverk

I lägenheten fanns förutom de misstänkta kvinnorna också de två pojkarna. Allt de hade var en ryggsäck och mobiltelefon.

– Det här är helt uppenbart ett organiserat nätverk, säger Per-Uno Johansson chef för utredningsenheten på gränspolisen i Stockholm.

I förhör har pojkarna påstått att de övergivits av föräldrarna i hemlandet.

I stället hade en släkting betalat 16-åringens resa.

I Peking blev de instruerade av människosmugglarna vad de skulle säga till svenska myndigheter. Ombord på planet skulle de riva sönder sina pass eller ge dem till den 34-årige ledsagaren.

I deras sällskap fanns ytterligare två unga, men vuxna, kineser. En man och en kvinna som försvann omedelbart – och saknas fortfarande.

Flydde i taxi

Pojkarna fördes till Steninge ungdomshem i Märsta.

Men de flydde två dagar senare och tog en taxi till den 43-åriga kvinnan i Västerås.

Polisen tror att familjerna betalat för barnens resor. Enligt uppgifter i förhör ska smugglingen kosta så mycket som 200 000 yuan, drygt 177 000 kronor. Barnen ska sedan jobba svart och skicka hem pengar till familjen.

34-åringen har medgett att hennes uppdrag var att föra pojkarna till Sverige.

Barnen har omhändertagits och bor nu i familjehem.

FAKTA

Ett 100-tal kinesiska barn har smugglats till Sverige det senaste åren. Cirka 35 av dem bara i år. De flesta är 16–18 år.

En 41-årig man och 33-årig kvinna dömdes 2006 till två års respektive två år och tre månaders fängelse, för att ha smugglat in 46 kinesiska barn.

Sverige används enligt gränspolisen som transitland. Eftersom minderåriga inte blir inlåsta här under asylprocessen, är det lättare att försvinna. Barnen tros smugglas vidare till länder som Italien, Frankrike eller England.

Maxstraffet för människosmuggling är sex års fängelse. Minimum är sex månader.