”Utan Black Army hade vi inte vunnit”

Nygamle gnagaren Gary Sundgren om SM-guldet, fansen och framtiden

NYHETER

Den 17 maj kommer Gary Sundgren hem till Sverige och AIK efter fem år i Real Zaragoza.

Men hur är det med formen och kommer han ihåg hur det var i allsvenskan?

Kim Häggström i Smokinglirarna sammanställde fansens frågor och Gary Sundgren svarade.

Foto: PETER KJELLERÅS
Nebosja Novakovic och Gary Sundgren gjorde flera lyckade matcher tillsammans i AIK. Efter några år som proffs i Spanien är Sundgren tillbaka i AIK. Och tro inte att han glömt bort Gnagets fans.

Välkommen tillbaka till AIK.

– Tackar!

Hur mycket kommer du ihåg av åren du spelat i Gnaget?

– Det jag framförallt kommer ihåg är 1992 när vi vann SM för första gången på 55 år. Jag fick göra 3–2-målet och så fyllde jag år samtidigt. Det är något man aldrig glömmer. Men det finns mycket man minns efter 10 år i klubben. De första två åren kämpade vi i botten och i slutet var vi i toppen. Black Army har spelat en stor roll också. Utan dem hade vi inte vunnit så många matcher.

Vad kan du tillföra AIK? Vad har du för mål och vad tror du om konkurrensen i laget?

– Jag är dålig på att döma mig själv, men jag har rutin så jag blir kanske som en pappa som kan stötta de yngre spelarna. De kanske känner en stor press, men fotboll är inte så hemskt. Vad gäller konkurrensen får jag väl jobba som alla andra. Det ska bli kul att träna och ge allt, och om jag inte spelar kommer jag att stötta de andra. Men i slutändan kommer jag att få kämpa som vilken spelare som helst. Visst har jag satt upp mål och jag hoppas vi kan vinna serien eller en titel.

Har byggt hus i Sollentuna

Vilken position vill du helst spela: mitt- eller ytterback?

– Helst bara mittback, men så länge jag får spela är jag nöjd. Här spelar jag mittback och jag ser mig som en mittback.

När bestämde du dig för att återvända?

– Det har varit lite bråk, men till slut kom vi överens. Jag har skrivit på för ett och ett halvt år. Vi har byggt hus i Sollentuna, men svårast har det varit för grabben som är tolv. Han har börjat spela boll här nere och fått nya kompisar så det är tufft. Ett tag pratade han inte här hemma men nu är det bättre. Dottern har bott halva sitt liv här nere och barnen pratar nästan bara spanska.

Hur har du utvecklats under din tid i Real Zaragoza och hur är formen?

– Alla säger att jag spelar i den bästa serien i världen så man har väl fått rutin, men andra får döma mig. Formen är bra, men jag ska ju lämna laget och då blir man lite utstött. Tränaren är nöjd, men säger att han inte kan ha med mig i laget eftersom klubbledningen satt stopp. De gav mig ett år till men jag sa nej och då hände något, men sådant får man leva med. Alla andra år har man spelat från början, men helt plötsligt spelar man inte. Så är det, men jag ger i alla fall allt på träningen.

Framtid som tränare – men bara för knattar

Är det någon skillnad på AIK och allsvenskan i dag mot hur det var när du spelade i Sverige sist?

– Svår fråga. Det är säkerligen skillnad, men så mycket har jag inte hängt med. Jag kan inte få in några kanaler som visar svensk fotboll. Jag försöker hänga med via internet.

Vilka känner du till i AIK?

– Jag har träffat de flesta eftersom jag tränat med dem på somrarna. De nyaste har jag inte haft någon personlig kontakt med men jag känner till dem. Nu följer jag AIK mer noga eftersom jag skrivit på kontraktet.

Kan du tänka dig en fortsatt karriär i AIK, som ledare, tränare eller liknande?

– Ja, varför inte? Jag skulle kunna tänka mig att träna småkillar i åldern elva till tolv år, men det skulle bli för mycket slit att ha äldre fotbollsspelare.

Hur är supporterkulturen i Sverige jämfört med den i Spanien?

– Supportrarna vill klubbens väl och här lever stan varje söndag. De är faktiskt helt galna. Visst har vi haft en del problem, men fansen är mest förbannade på de största stjärnorna som inte gör sitt jobb men ändå tjänar stora pengar. Mot mig är de positiva och de vill att jag ska spela.

Till sist, vill du säga några ord till AIK:s fans?

– Fortätt att stötta klubben. Jag tror inte ni vet hur mycket stödet betyder. Det är otroligt viktigt och kanonkul, så fortsätt på den vägen.

Kim Häggström AIK supporter

ARTIKELN HANDLAR OM