Nu anställer han sig själv

188 000 kr/månad i assistentersättning

1 av 4 | Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
13:00 EU-parlamentarikern Christian Engström och Rick Falkvinge håller presskonferens om att Piratpartiet valt att ingå i den gröna partigruppen i EU-parlamentet.
NYHETER

Piratpartiets ledare Rick Falkvinge vill leva på skattebetalarna.

De ska bekosta hans jobb som assistent åt partiets EU-parlamentariker Christian Engström.

– Det är ett sätt att lösa min personliga försörjning, säger Falkvinge.

Det stora medieintresset

i utlandet för Piratpartiets framgångar har lett till att partiet haft en guldsits i förhandlingarna med EU-parlamentets partigrupper om vilken grupp de ska tillhöra.

– Hela världspressen har spotlighten på oss. Partigrupperna har tävlat om att locka in spotlighten i sin grupp. Vi har bara en stol av 736, men vi är det roligaste djuret på zoo. Vår stol har en enorm street cred, säger Falkvinge.

Utländska medier älskar honom. De vallfärdar till Stockholm för att höra hans utläggningar om internet. I går förmiddag träffade han en brasiliansk, en fransk och en japansk journalist. Efteråt tyckte fransyskan att han var ”överbegåvad”, brasilianskan att han var ”mycket intelligent” och japanskan att han var ”mycket smart”.

Piraterna blir gröna

Efter lunch höll Falkvinge presskonferens. Han berättade att

Piratpartiet förhandlat med fyra partigrupper och valt att ingå i den gröna EU-parlamentsgruppen.

– Vi tror det är den grupp som är bäst på att föra ut vår politik. Gruppen ligger nära mitten i EU-parlamentet. Att utgå från mitten är optimalt för att bygga breda

allianser, säger Falkvinge.

En parlamentsledamot har

17 000 euro i månaden (188 000 kronor) att anställa assistenter för, både i Strasbourg och i hemlandet. Piratpartiet har i förhandlingarna med den gröna gruppen dessutom fått en heltidstjänst på gruppkansliets bekostnad.

Falkvinge, som på sistone levt på bidrag från Piratpartiets sympatisörer, räknar nu med att arbeta som assistent i Sverige åt Christian Engström:

– Det är ett sätt att lösa min personliga försörjning. Rent formellt skulle det heta att jag är assistent, men det jag skulle göra är att leda partiet.

”Får hitta på andra sätt”

Enligt EU:s regler får pengarna bara betalas ut för assistenstöd som har ”direkt samband med utövandet av en ledamots parlamentariska mandat”. Verkar det rimligt att du får assistentlön då?

– Jag vet inte. Jag hoppas att det ska gå att lösa. Om det visar sig att reglerna sätter stopp för det, så får vi hitta andra sätt, säger Falkvinge.

FAKTA

Falkvinge het internationellt

08:30 Möte med Marion van Renter-ghem, reporter på franska tidningen Le Monde. Reportern säger: ”Jag ville träffa Falkvinge för att Piratpartiet visar hur samhället förändras, att folk blir allt mer individualistiska. Folk tar upp små teman och skapar sin egen politiska meny.”

11:15 Möte med Talita Moreira, reporter på brasilianska tidningen Valor Economico. Reportern säger: ”Storyn om Piratpartiet är intressant. Det pågår en förändring i samhället. Partiet pratar de ungas språk.”

12:00 Möte med Yoko Sueoka, frilansreporter för japanska online-tidningen itmedia.co.jp. Reportern säger: ”Illegal nerladdning är inte stort i

Japan. Jag är intresserad av att ta reda på varför nerladdning och

Piratpartiet är så hett i Europa.”

12:02 Yoko Sueoka tar bild på Rick Falkvinge med fansen Jonas

Olson, 18, och Christian Pettersson, 21, som båda röstade på

Piratpartiet.

Joachim Kerpner