Från flickidol till gay-cowboy

NYHETER

Heath Ledger blev flickidol med sin roll i "En riddares historia".

Med rollen som gay-cowboy i "Brokeback Mountain" fick han sitt stora genombrott.

Heath Ledger är killen som gjort den där resan som många bara kan drömma om: från okänd till superskådis.

På Sky News intervjuades en av Australiens ledande filmjournalister och han menade att Ledgers framgångssaga verkligen var något av en saga.

– Han kom åkande från Perth med 69 cent i fickan och en dröm att bli skådespelare. Det är en fantastisk historia, sa han till tv-kanalen.

Den första stora rollen kom i filmen "10 orsaker att hata dig" där han spelade den struliga, vilda killen som förtrollar plugghästen Julia Stiles.

Filmen byggde löst på Shakespeares "Så tuktas en argbigga". Fast det var nog med filmen "En riddares historia" han blev flickidol på allvar. Den upphottade medeltida sagan gjorde stor succé världen över.

Mest känd för "Brokeback Mountain"

Fram tills dess sågs Ledger kanske mest som ett vackert ansikte. Det var före "Brokeback Mountain", filmen som definitivt blev Ledgers mest kända. Filmen regisserades av Ang Lee och den andra huvudrollen spelades av Jake Gyllenhaal.

Den tårframkallande historien om två cowboys, Ennis Del Mar (Ledger) och Jack Twist (Gyllenhaal), och deras olyckliga kärlek gick hem både hos publik och kritiker.

Filmen nominerades till åtta Oscar, bland annat var Ledger nominerad för bästa manliga huvudroll. Han fick dock inte priset men filmen belönades med tre gyllene statyetter.

Karriärmässigt var Ledger senast aktuell med en roll i ”I'm not there” som skildrar Bob Dylans liv. Cate Blanchett är nominerad för en Oscar för sin insats i den filmen.

Skådespelaren hann även göra rollen som Jokern i den kommande Batman-filmen "The Black Knight". Han medverkar också i Terry Gilliams "The Imaginarium of Doctor Parnassus" som förväntas ha premiär nästa år.

FAKTA

Filmer i urval

* 1999 - 10 orsaker att hata dig - Patrick "Pat" Verona

* 1999 - Two Hands - Jimmy

* 2000 - Patrioten

* 2001 - En riddares historia

* 2001 - Monster's Ball

* 2002 - The Four Feathers

* 2003 - The Sin Eater

* 2003 - Ned Kelly

* 2005 - Lords of Dogtown

* 2005 - Bröderna Grimm- Jake Grimm

* 2005 - Brokeback Mountain - Ennis Del Mar

* 2005 - Casanova - Casanova

* 2006 - Candy - Dan

Källa: Wikipedia

ARTIKELN HANDLAR OM