Åklagaren överklagar Riccardo-domen

NYHETER

Åklagaren i det så kallade Riccardo-målet kräver strängare straff för fyra av de fem dömda ungdomarna.

Samtidigt har ytterligare en av pojkarna överklagat tingsrättens dom.

Kammaråklagare Jens Nilsson kräver i en inlaga till Svea hovrätt att de tre pojkar som dömdes till tre års sluten ungdomsvård för grov misshandel och vållande till annans död skall dömas till ett längre frihetsstraff . Han vill att händelsen ska bedömas som mord eller åtminstone dråp.

Åklagaren är också missnöjd med att en fjärde pojke som var åtalad för mord frikändes. Han anser att denne var lika delaktig i dödandet av Riccardo Campogiani som de andra tre och kräver att han döms för mord.

Vill ha längre straff

Jens Nilsson är besviken över att tingsrätten bedömde sparkarna mot Riccardo Campogianis huvud som grov misshandel och vållande till annans död.

Som skäl för att döma pojkarna för grov misshandel och vållande till annans död framhöll domstolen att det inte kan uteslutas att pojkarna skulle ha avstått från att sparka Riccardo om de hade förstått att han skulle dö.

Åklagaren menar att pojkarna var väl medvetna om riskerna med sparkarna och var likgiltiga för utgången. Av det skälet vill han att straffet blir längre än tre års sluten ungdomsvård. Maximistraffet är fyra år.

Kräver bli frikänd

En femte åtalad pojke som dömdes till ungdomsvård för att han försökt påverka sina kamrater att misshandla Riccardo har också överklagat. Han kräver att bli frikänd. För hans del väntar troligen ytterligare åtal eftersom polisen misstänker honom för tre andra fall av misshandel i fjol.

Av de dömda pojkarna har endast en tidigare överklagat domen. Han vill att hovrätten undanröjer tingsrättens dom och frikänner honom.

Övriga dömda har genom sina advokater förklarat att de också ska överklaga och det måste ske senast på måndag.

TT