Israel varnar Egypten

Uppmanar Egypten att ”lösa sina gränsproblem”

Foto: AFP
Folkvandring Tusentals palestinier vällde över den sprängda gränsmuren mot Egypten för att handla på sig efterlängtade förnödenheter. Men nu varnar Israel Egypten för att hålla gränsen öppen.
NYHETER

I desperation bröt Gazas invånare tidigt i morse ner gränsmuren mot Egypten.

Tusentals palestinier väller in över gränsen för att handla mat och förnödenheter i gränsstaden Rafah – allt medan de egyptiska gränsvakterna stilla ser på.

Men nu varnar det israeliska utrikesdepartementet Egypten för att hålla gränsen öppen.

Sedan förra veckan blockerar Israel Gazas gränser för att få stopp på raketbeskjutningen mot israeliska städer. Bristen på bränsle, mat, medicin och andra förnödenheter har snabbt skapat en allvarlig situation i det isolerade Gaza, och människorättsorganisationer har varnat för en hotande humanitär katastrof.

I går, tisdag, öppnade Israel en förbindelse för införsel av läkemedel, hushållsgas och brännolja till det enda kraftverket. I övrigt fortsätter blockaden.

Men på onsdagsmorgonen sprängdes gränsmuren till den södra gränsen mot Egypten sönder och under hela dagen har palestinier tagit sig till Rafah till fots, på och i bilar och med åsnekärror. De egyptiska gränsvakterna har haft order att inte ingripa.

– Gränsövergången till Rafah är inte öppen för alla. Den hålls öppen på grund av den mycket allvarliga humanitära situationen, säger Hassam Zaki, talesman för det egyptiska utrikesdepartementet.

I Israel är man dock inte nöjd med utvecklingen.

– När det är fritt att lämna Gaza så är det också fritt att komma in, säger det israeliska utrikesdepartementets talesman Aryeh Mekel enligt CNN. Hamas och andra terroristgrupper kan utnyttja tillfället att smuggla in vapen och terrorister till Gaza, säger han.