Egyptisk reträtt från Gazas gräns

Samtidigt höjer Israel säkerheten

Egyptiska säkerhetsstyrkor drog sig tillbaka från Gazagränsen och palestinier fortsatte att passera över gränsen.
NYHETER

Stora delar av Egyptens säkerhetsstyrkor har dragit sig tillbaka från Gazagränsen, sedan Hamas fortsatt att trotsa och hindra reparation av den skadade gränsmuren.

Lastbilar körde under fredagen i väg fullastade med poliser, sade den egyptiska statstjänstemannen Adel Salman som bor nära gränsstaden Rafah. När palestinska schaktmaskiner slog nya hål i stålmuren avvaktade säkerhetsstyrkorna.

Trots att regeringen i Kairo sagt att övergången vid Rafah skulle vara förbommade från klockan två på eftermiddagen, svensk tid, fortsatte palestinierna att ta sig igenom öppningarna i muren.

Tusentals palestinier tog sig in i Egypten för att fylla på sina förråd av mat, bränsle och andra varor som det blivit brist på under Israels blockad av Gazaremsan. Och sedan någon sprängt hål i muren har hundratusentals palestinier tagit sig över gränsen.

– Palestinierna tar sig igenom utan att hindras av egyptiska säkerhetsstyrkor, sade Adel Salman.

En källa i de egyptiska styrkorna förklarade reträtten från gränsen med att en säkerhetsman skottskadats.

Oro för attacker

Israeliska armén förbjöd på lördagen medborgare att komma in i områden längs Israels tio mil långa gräns mot Egypten. Orsaken är oro för attacker av Gazainvånare som har tagit sig in i Sinais öken de senaste dagarna.

Militären stängde turistorter och vandringsleder i gränsområdena och uppmanade folk att inte komma i närheten.

Säkerheten skärptes också i städer och byar vid gränsen.

Alla israeler som befinner sig i Sinai uppmanades att åka hem.

”Terrororganisationer i Sinai vill kidnappa israeler och föra dem till Gazaremsan. Den öppna gränsen mellan Gaza och Sinai underlättar rörelser i båda riktningarna”, förklarade militären varnande.

Egyptiska Sinai har en kort gräns mot Gazaremsan och en betydligt längre mot Israel.