Hamas öppnade eld mot egyptier

Nya oroligheter vid Gazas södra gräns i dag

Foto: AP
Tusentals palestinier följde i bulldozerns spår.
NYHETER

Hamas raserade i dag ännu mer av gränsmuren mellan Gaza och Egypten.

Med en bulldozer kördes betongblock ner och taggtråd rensades undan.

Egyptisk militär och polis försökte stoppa den påföljande folkrusningen, men besköts av Hamas.

Egyptierna ställde sig i vägen för palestinierna, försökte bilda en mänsklig mur där bulldozern raserat muren, sköt i luften med sina vapen och sprutade med vattenkanoner. Vare sig det eller utsända hundpatruller förslog mot de tusentals palestinier som vällde in över gränsen efter bulldozern.

Hamas sköt tre av polishundarna och en egyptisk soldat uppges ha skottskadats i benet. Fem polismän skadades av kastade stenar, uppger AP.

– Hamas gjorde det här och egyptierna gjorde motstånd men gav upp. Hamas har bevisat sig starkare än den egyptiska armén, strålade Reem Sahloul, 28, från Khan Younis enligt AP.

Aktionen i dag var en ren propagandaaktion för Hamas, som tog många popularitetspoäng bland Gazas invånare efter sammandrabbningen i dag. Efter beskjutningen backade de egyptiska gränssoldaterna och polisen tillbaka, varpå palestinierna kunde fortsätta med att fylla på sina förråd av mat och andra förnödenheter. Kranar monterades upp på den palestinska sidan och lyfte över alltifrån lådor till kameler och kor.

Egyptiernas undfallenhet mot Hamas och Gazas invånare kan förklaras med att den egyptiska befolkningen starkt sympatiserar med palestiniernas sak. Samtidigt pressas den egyptiska regeringen hårt både av Israel och hotet att muslimska extremister ska ta sig in in Egypten från Gaza och ställa till med elände.

I går uppmanade det israeliska utrikesdepartementet Egypten att ”lösa problemet vid gränsen”. I dag kom motsvarande krav från den egyptiske presidenten Hosni Mubarak som kräver att Israel ska upphöra med sin belägring av Gaza.

– De (Israel) borde återgå till det normala enligt de överenskommelser som finns sedan tidigare, säger han till den egyptiska tidningen Al-Osboa.