Tre män häktade för grovt rån

NYHETER

Det är locket på i utredningen kring det spektakulära postrånet i Göteborg.

På lördagen häktades tre män, på sannolika skäl misstänkta för grovt rån.

– Man kan förvänta sig att det kan ske ytterligare gripanden, och varje uttalande som går ut i media kan försvåra utredningsarbetet, säger Stefan Gustavsson, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Polisen har hittills inte velat säga vad rånarna kom över i kuppen, mer än att de fått med sig ”ett antal försändelser”. Uppgifter om att rånarna har kommit över kontanter, kreditkort eller pass kommenteras inte.

Bomber och bilar

Minst tio personer tros ha deltagit i kuppen. Gärningsmännen trängde sig in i postterminalen strax efter klockan ett på natten mot tisdagen, tvingade ner elva anställda på golvet och försvann med ett antal värdeförsändelser. I sina spår lämnade rånarna efter sig fem bombattrapper, sex utbrända bilar och kringströdda fotanglar.

Delar av centrala Göteborg spärrades av på grund av bombhoten och boende i fastigheterna omkring evakuerades. Både polishögkvarteret på Skånegatan och Citypolisens lokaler spärrades av sedan tre misstänkta bomber hittats i anslutning till byggnaderna.

Gängkoppling

De häktade männen greps samma eftermiddag. En av de misstänkta, en 40-årig man från Göteborg, uppges tillhöra det kriminella nätverket Brödraskapet Wolfpack.

– Det är synnerligen viktigt att den misstänkte tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning, sade kammaråklagaren Ulrika Bentelius Egelrud under häktningsförhandlingen.

Mannen är sedan tidigare dömd för två grova rån. Han var bland annat inblandad i rånet mot ett säkerhetsföretag i Göteborg 1991 då 17 miljoner kronor försvann.

De två andra männen – 31 och 25 år gamla, och från Stockholmstrakten – har också avtjänat fängelsestraff för bland annat grova narkotikabrott.

Samtliga nekar till inblandning i rånet.

TT