Tom Sjöstedt är årets kock

NYHETER

Årets kock heter Tom Sjöstedt.

En utmanande siklöja var ett av skälen att 32-åringen tog hem titeln.

Foto: LARS PEHRSON/SVD
Tom Sjöstedt finputsar smaken.

Under onsdagen möttes sex kockar i en matuppgörelse i Blå hallen i Stockholms stadshus när årets kock 2008 skulle utses.

När matoset lagt sig stod Tom Sjöstedt som vinnare. Förutom åtets kock-titeln fick Sjöstedt även Gastronomiska akademiens mejerimedalj i guld.

– Det känns helt underbart, det är en total lycka, säger Tom Sjöstedt som till vardags jobbar på en cateringfirma i Stockholm.

Annorlunda

Han tror att förklaringen till segern ligger i att han tänkte lite annorlunda och satte grönsakerna i fokus.

För Tom Sjöstedt blev det tredje gången gillt. Vid två tillfällen tidigare har han varit uppe i finalen, i fjol blev det en andraplats.

Årets tvåa blev Håkan Olsson från Malmö medan Alexander Sjögren från Löderup kom trea.

Tävlingen bestod av två deluppgifter.

I det första momentet fick deltagarna en råvarukorg 45 minuter innan tävlingen inleddes. Under den tiden skulle de göra ett personligt recept på en modern rätt som ska kunna serveras på en à la carte-restaurang.

Ekologiska produkter

Uppdraget i moment två var att laga en huvudrätt på ekologiskt nötkött med minst två ekologiska mejeriprodukter.

Juryns ordförande Fredrik Eriksson, årets kock 1987, lämnade följande motivering om vinnarens rätter. ”Utmanande siklöja från Norrland, i god samklang med mästerligt tillagade ekogrönsaker. Samma höga yrkesskicklighet uppnåddes i den naturligt eleganta huvudrätten, där skönhet och teknik gav en mycket värdig segare!”

FAKTA

De vinnande måltiderna

Här är måltiderna som gjorde Tom Sjöstedt till årets kock.

Moment 1: Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong.

Moment 2: Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör.

TT