Fyra unga åtalade för mordförsök

20-åring sköts två gånger med pistol – 17-årig flicka användes som lockbete

NYHETER

Fyra unga män – 17, 18, 20 och 23 år gamla – åtalades i Kristianstad på torsdagen misstänkta för mordförsök. Offret, en 20-årig man, träffades av två pistolskott och svävade under några dygn mellan liv och död.

Skottdramat utspelades i Näsby i Kristianstad på kvällen den 5 december. Pistolen ska ha avlossats av 17-åringen. Men vice chefsåklagare Pernilla Åström i Kristianstad hävdar att de tre medåtalade aktivt understödde gärningen.

Sjuttonåringen försökte skjuta 20-åringen med ett tredje skott men misslyckades. Vapnet var från början laddat med tretton skarpa patroner.

Två av männen, 18-åringen och 23-åringen, höll vakt under överfallet medan 20-åringen bevakade den bil som hade fört offret till platsen. I bilen fanns en kamrat till den skottskadade som också lyckades köra honom till sjukhus.

Offret lockades till Näsby av en 17-årig flicka, instruerad av 23-åringen. Enligt åklagaren var flickan medveten om att den ditlockade 20-åringen skulle utsättas för kraftigt våld. Hon åtalas för medhjälp till grov misshandel.

Den skottskadade sköts på nära håll och träffades i huvudet och buken. Hans högra ben har fått amputeras på grund av skadorna. Efter det mest akuta vårdskedet flyttades han till ett specialistsjukhus på hemlig plats utanför Skåne.

Rättegången startar på tisdag i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt.

TT