Volvo fälls för vållande av barns död

Volvo fälls av domstol i franska Saverne.

NYHETER

Volvo Personvagnar fälldes på torsdagen för att ha vållat två barns död i en trafikolycka i Frankrike meddelar domstolen i franska Saverne.

Företaget döms till böter på 200 000 euro, cirka 1,9 miljoner kronor.

Bötesbeloppet är mer än vad åklagaren hade krävt. Han yrkade på 150 000 euro, cirka 1,4 miljoner kronor.

– Vi måste gå igenom domen och ta ställning till hur vi ska förhålla oss till den. Sedan återkommer vi med kommentarer, säger Maria Bohlin, presschef på Volvo Personvagnar till aftonbladet.se.

Den dödade flickans föräldrars advokat, Pierre Froeliger, är missnöjd med domen.

– Domen motsvarar inte mina klienters förväntningar, varken vad gäller ersättningen eller vad gäller rättsprocessens längd, som Volvo påtvingat dem, säger han till TT.

– Föräldrarna har väntat i åtta år på en dom–sex månaders villkorligt för två döda barn är en banal dom i en affär som inte alls är banal.

Två barn dog

Den tragiska olyckan inträffade i den franska byn Wasselonne utanför Strasbourg sommaren 1999.

Tre barn mellan nio och elva år blev påkörda av en Volvo 850 på en trottoar när de var på väg till skolan.

En elvaårig flicka dog omedelbart, en jämnårig pojke dog senare på sjukhus medan hans nioårige lillebror överlevde, men med svåra skador.

Först pekades en nu 57-årig kvinnlig förare ut som ansvarig till olyckan. Hon hävdade dock att det var bromsarna som inte fungerade.

Det var då intresset vändes mot Volvo Personvagnar i både Sverige och Frankrike, men även återfösäljaren i Strasbourg.

De åtalades för vållande till annans död. Utredningen tog 8,5 år, rättegången startade i november förra året och i dag föll domen.

Att det blev en fällande dom var inte helt överraskande för Volvo Personvagnar.

Men några närmare kommentarer vill inte företaget lämna.

– Vi måste få en chans att titta på domen i lugn och ro för att se hur domstolen resonerat, säger Bohlin till aftonbladet.se.

Hur påverkar det här Volvo?

– Jag vill inte kommentera det.

Volvo har tidigare hävdat att det inte var något fel på bilen. Bromsarna ska ha fungerat. I stället har Volvo lagt skulden på kvinnan som man anser körde för fort.

Samtidigt har Volvo medgett att olycksbilen ingick i samma serie på drygt 190 00 bilar där ett konstruktionsfel upptäckts som kunde göra att det kändes trögt att bromsa.

Det felet åtgärdades vid rutinservice. Kvinnans bil hade åtgärdats före olyckan, uppger Volvo.

Domstolen i Saverne fällde på torsdagen även kvinnan för vållande till annans död och skada samt vårdslöshet i trafik. Enligt domstolen var hon ”den sista länken i den kedja som orsakade olyckan”.

Hon döms till sex månaders fängelse villkorligt. Hon blir också av med körkortet i ett år och får 300 euro, cirka 2800 kronor i böter. Det var det straffet som åklagaren yrkade på.